Negen besmettingen met Brits virus op school Bergschenhoek
Minstens negen leerlingen en leerkrachten van de rooms-katholieke basisschool Willibrord in Bergschenhoek zijn besmet geraakt met de Britse variant van het coronavirus. Dat is vastgesteld door aanvullend onderzoek van het Erasmus MC en de GGD Rotterdam-Rijnmond.
Het kunnen er nog veel meer geweest zijn, maar lang niet al het testmateriaal is bewaard gebleven van de veertig leerkrachten, leerlingen en ouders die sinds eind november tijdens de uitbraak op en rond de school besmet zijn geraakt.
Het onderzoek kwam op gang toen uit een steekproef bleek dat één persoon op de school met de Britse variant besmet was. Dinsdag was al bekend dat er vijf besmettingen met deze variant geconstateerd zijn. Woensdag liep dat aantal op tot negen.
Erasmus MC en de GGD hebben dit vastgesteld na aanvullend onderzoek van eerder afgenomen monsters. Om vast te stellen of de Britse variant ook buiten de betrokkenen bij de Willibrordschool voorkomt, worden nu ook monsters van andere inwoners van de gemeente Lansingerland bekeken, voor zover die bewaard gebleven zijn. Veel monsters worden na ongeveer een week weggegooid.
De Britse variant zou mensen niet zieker maken, maar is volgens Britse onderzoekers wel 56 procent besmettelijker. Ook zou de overdracht van kind op volwassene niet worden uitgesloten.
De Laurentius Stichting, waar de school onder valt, verklaarde tegenover RTV Rijnmond „geen idee” te hebben hoe de besmetting is ontstaan. „We weten via de GGD dat er geen link is met Engeland.”
Op de school in Bergschenhoek is een jonge lerares overleden. Of dat door corona is veroorzaakt en zo ja, door welke variant, is niet bekendgemaakt. „Vanwege de privacy en respect voor de overledene en uit piëteit met de nabestaanden doen wij hier verder geen mededelingen over”, schreven schoolbestuur, burgemeester en GGD woensdag aan de ouders. „Het is ongelofelijk tragisch dat deze leerkracht in de bloei van haar leven, die de school en de Laurentius Stichting zo’n warm hart toedroeg, er opeens niet meer is.”
Naast de gevallen in Bergschenhoek is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld bij vijf personen in Amsterdam en één in Nijmegen. De vijf gevallen in Amsterdam staan, voor zover bekend, niet met elkaar in verband.
Test jonge kinderen
Vanwege de uitbraak in Bergschenhoek heeft het kabinet het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over het vaker testen van basisschoolleerlingen, meldt de NOS.
Minister De Jonge van Volksgezondheid zei woensdag dat het virus behoorlijk is rondgegaan op de school. Dat betekent dat het kabinet het testbeleid voor jonge kinderen opnieuw moet bekijken. Eerder werd ervan uitgegaan dat kinderen in de basisschoolleeftijd nauwelijks een rol spelen bij de verspreiding van corona.
Deze donderdag doet het kabinet mededelingen over het al dan niet eerder openen van de basisscholen. Vanwege de hoge besmettingscijfers wordt aangenomen dat het niet mogelijk is deze scholen reeds op 11 –in plaats van 18– januari te openen. De scholen werden op woensdag 16 december gesloten vanwege de nieuwe lockdownmaatregelen die het kabinet afkondigde.