Zonsverduistering boven Zuid-Amerika
In delen van Chili en Argentinië kunnen mensen maandag een totale zonsverduistering meemaken. Die trekt tussen ongeveer 17.00 uur en 17.30 uur Nederlandse tijd over de beide landen. In Nederland is niets van de eclips te zien, maar de verduistering is wel te volgen via livestreams.
In andere delen van Chili en Argentinië moeten de inwoners genoegen nemen met een gedeeltelijke verduistering. Ook in Brazilië, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Peru en Ecuador is een gedeeltelijke eclips te zien, net als in Namibië en Zuid-Afrika. Onderzoekers op de Zuidpool kunnen de zon ook gedeeltelijk zien verduisteren.
Tijdens een zonsverduistering staat de maan tussen de zon en de aarde, waardoor het licht van de zon geheel of gedeeltelijk wordt tegengehouden. Dit gebeurt een paar keer per jaar. Bij een totale verduistering komt de normaal onzichtbare atmosfeer van de zon, de corona, tevoorschijn als een stralenkrans rond de maan. De buitenkant van coronavirussen lijkt een beetje op die stralenkrans. Daarom zijn de virussen daar naar vernoemd.
De laatste gedeeltelijke zonsverduistering die in Nederland te zien was, gebeurde op 20 maart 2015. De eerstvolgende gedeeltelijke eclips boven Nederland is in juni volgend jaar. De laatste volledige verduistering boven Nederland was in mei 1715, de eerstvolgende is in oktober 2135.