Hoofd Iraans atoomprogramma bij aanslag gedood
Het hoofd van het Iraanse nucleaire programma, Mohsen Fakhrizadeh, is vrijdag bij een aanslag om het leven gekomen.
Het Iraanse ministerie van Defensie bevestigde de dood kort nadat Iraanse en Israëlische media het overlijden van de topexpert hadden gemeld. Eerder deden nog geruchten de ronde dat Fakhrizadeh bij de aanslag alleen gewond was geraakt.
Volgens lokale Iraanse media werd de auto waarin de atoomwetenschapper reed in Absard, ten oosten van de Iraanse Teheran, aangevallen. Er zouden eerst explosieven zijn afgegaan, waarna schutters het voertuig onder vuur namen. Fakhrizadeh werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar korte tijd later aan zijn verwondingen. Over het lot van de aanvallers was vrijdag nog niets bekend.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zei vrijdag in een reactie dat er zeer serieuze aanwijzingen zijn dat Israël achter de aanslag zit. Hij waarschuwde voor „wanhopige pogingen oorlog uit te lokken.”
Brein
Mohsen Fakhrizadeh wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken. Hij gaf volgens westerse landen, Israël en Iraanse bannelingen leiding aan het programma voor nucleaire wapens dat in 2003 werd stilgelegd. Iran heeft altijd ontkend dat het op zoek was of is naar het maken van een atoombom.
Volgens Israël zijn Irans pogingen om een kernwapen te ontwikkelen echter nooit gestaakt en is in het diepste geheim aan de vervaardiging van een atoombom verder gewerkt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde in 2018 nog expliciet de naam van Fakhrizadeh als de drijvende kracht achter het programma. Dat gebeurde nadat agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad bij een inval in een pakhuis in Teheran een schat aan informatie over het Iraanse atoomprogramma hadden buitgemaakt.
De dood van Fakhrizadeh is een nieuwe tegenslag voor het Iraanse atoomprogramma. Eerder dit jaar raakte het belangrijke Iraanse nucleair complex bij Natanz zwaar beschadigd door sabotage, zoals de Iraanse autoriteiten het omschreven, zonder een dader te noemen. De afgelopen jaren zijn ook al diverse prominente Iraanse atoomwetenschappers om het leven gebracht.