Bacterie bewoont baby reeds vóór geboorte
De bacteriebevolking van een foetus ontstaat reeds in de baarmoeder. Sterker nog: de foetale bacteriesamenstelling blijkt diverser te worden tijdens het verloop van de zwangerschap.
Dat suggereert een studie van de American Society for Clinical Investigation, gepubliceerd in het tijdschrift JCI Insight.
De heersende opvatting is dat de bacteriesamenstelling van een mens pas wordt gevormd zodra een baby het geboortekanaal passeert en daarna, als het kind borstvoeding krijgt. De laatste jaren brengen nieuwe studies dit beeld aan het wankelen.
„We vermoeden dat gecontroleerde blootstelling aan bacteriën het zich ontwikkelende immuunsysteem en de stofwisseling traint”, zegt hoofdonderzoeker Patrick Seed. Hoe deze kennis gebruikt kan worden om de gezondheid van kinderen te verbeteren, is volgens hem stof voor vervolgonderzoek.
Een andere studie liet zien dat baby’s die via de natuurlijke weg worden geboren heel weinig bacteriën bij zich droegen die in de vagina van de moeder voorkomen. Dit pleit tegen ”vaginal seeding”, een methode die ervoor zou zorgen dat een baby na een keizersnee toch de goede bacteriën van de moeder krijgt.