Kerk & religie

Paasconferentie in het teken van verzoening

Een groep Joods-Messiaanse en christelijke leiders uit Israël en de Palestijnse gebieden bezoekt Nederland om een paasconferentie bij te wonen over verzoening. De conferentie wordt van 1 tot 7 april gehouden in het centrum van de Near East Ministry (NEM) in Voorthuizen. De leiders brengen ook hun gezinsleden mee.

Alfred Muller
27 March 2002 08:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:29
JERUZALEM - Dr. Salim J. Munayer: „Bezinning op het thema verzoening is nu meer dan ooit noodzakelijk.” - Foto Alfred(Muller
JERUZALEM - Dr. Salim J. Munayer: „Bezinning op het thema verzoening is nu meer dan ooit noodzakelijk.” - Foto Alfred(Muller

Het is van essentieel belang dat leiders juist nu bij elkaar komen om bijbelse principes over verzoening te bestuderen, aldus dr. Salim J. Munayer, directeur van Musalaha, een in Jeruzalem gevestigde organisatie die zich bezighoudt met bezinning op de verzoening tussen Israëlische en Palestijnse christenen. „Als leiders zich met elkaar verzoenen, ontstaat er ook openheid voor verzoening onder mensen van hun kerken en organisaties.”

Elk jaar met Pasen organiseert Musalaha een conferentie voor leiders van gemeenten en andere groepen. Dit jaar gaan de gezinsleden mee, omdat zij ook lijden onder de oorlogsspanningen. Door reisrestricties kon de conferentie dit jaar niet in Israël of in een van Israëls buurlanden gehouden worden. De NEM bood Musalaha aan gebruik te maken van haar conferentiecentrum in Voorthuizen. Musalaha betaalt voor de reis en de NEM voor de verblijfskosten. Beide organisaties hopen daarvoor giften te ontvangen.

In totaal zo’n negentig mensen zullen aan de conferentie deelnemen, aldus Munayer. Er staat ook een ontmoeting met Nederlandse christenen op het programma. De kinderen wordt een apart programma aangeboden.

De Al Aqsa-intifada, die in september 2000 uitbrak, veroorzaakte aanvankelijk een schok onder de christenen in Israël. Sommigen vroegen zich af of verbroedering nog wel mogelijk was. Maar de laatste maanden zien steeds meer mensen in dat verzoening van essentieel belang is. „De mensen zijn verward. Ze komen niet meer zo snel met allerlei beschuldigingen. Het is geen zwartwitsituatie.”

Munayer voorziet dat het tijdens de conferentie een uitdaging zal zijn om in de juiste geest met elkaar om te gaan. De deelnemers zullen ook spreken over de huidige golf van geweld. „Iedereen is verwond. Maar wij komen bij elkaar om naar elkaar te luisteren, niet om elkaar pijn te bezorgen. Als we elkaar pijn doen, kunnen we niet meer op een gezonde manier over de situatie praten.”

De directeur van Musalaha hoopt dat Nederlandse deelnemers aan de conferentie rekening zullen houden met de gevoeligheden. De kerken in Nederland kiezen volgens hem meestal duidelijk partij voor Israël of voor de Palestijnen.

Munayer merkt op dat nog niet alle Palestijnse christelijke conferentiegangers een uitreisvisum hebben. De Palestijnen uit de Westoever zullen via Amman in Jordanië naar Nederland reizen, de andere deelnemers via de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer