Kerk & religie

Ds. Arjan Hilbers neemt afscheid als consulent zending CGK

„De zendingspartners van de Christelijke Gereformeerde Kerken zijn in de afgelopen jaren zelfstandiger geworden.” Dat constateerde ds. Arjan Hilbers, die vrijdag afscheid nam als zendingsconsulent.

Van onze verslaggever
7 September 2018 23:13Gewijzigd op 17 November 2020 04:35
Ds. Arjan Hilbers nam vrijdagmiddag in Veenendaal afscheid als zendingsconsulent van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). beeld Jan van Reenen
Ds. Arjan Hilbers nam vrijdagmiddag in Veenendaal afscheid als zendingsconsulent van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). beeld Jan van Reenen

De predikant uit Zwolle was sinds 2006 zendingsconsulent voor de CGK. Per 1 september is hij met pensioen gegaan. Zijn opvolger ds. Willem van ’t Spijker, die tot eind juni in Hilversum stond, is inmiddels aangetreden.

Ds. Hilbers vertelde vrijdagmiddag tijdens een afscheidsbijeenkomst in de Pniëlkerk te Veenendaal over het werk dat hij gedaan heeft. Daarbij maakte hij gebruik van beeldmateriaal. De namen van mensen uit binnen- en buitenland somde hij zonder zich te vergissen en te verspreken op, terwijl het leek alsof hij daar geen moeite voor hoefde te doen.

Tijdens zijn referaat was er ook ruimte voor een anekdote. „Toen ik eens in Nederland voorging, maakte een meisje mij deelgenoot van haar gespannen verwachting over de opbrengst van de zendingscollecte. „Dominee”, zei ze, „we hebben 111 euro uitgezet in de gemeente en we hopen dat er veel geld bijkomt.” Ik vreesde dat zij de opbrengst niet meteen te horen zou krijgen. Daarom kondigde ik vanaf de preekstoel aan: „We gaan het geld meteen tellen, dat doen ze in Afrika ook.” En zo gebeurde het.”

Ontwikkelingen

Aan het einde van zijn betoog sprak ds. Hilbers over de ontwikkelingen die hij in de afgelopen jaren op het gebied van de zending heeft waargenomen. Hij constateerde dat de partners in de zending, met uitzondering van die in Thailand, steeds zelfstandiger zijn geworden. „Dat is een goede ontwikkeling, omdat het zendingswerk zich hoort te richten op het zelfstandig worden van de zendingsgemeenten.” De zendingsconsulent noemde ook de komst van nieuwe zendingsgebieden van de CGK in die jaren. Dat zijn Siberië, Burundi en Thailand en –vanaf 2013– Barcelona, Parijs en Noord-Ierland.

De zending van de CGK heeft veel aan onderwijs gedaan, aldus ds. Hilbers. Hij noemde de bijdrage aan honderd kleuterschooltjes en vervolgonderwijs in Indonesië. Daarnaast kregen voorgangers in Mozambique Bijbels onderwijs.

Hoogtepunten in die jaren waren voor ds. Hilbers het gereedkomen van de Bijbelvertaling in de Narotaal in Botswana, een bijeenkomst ter gelegenheid van het feit dat het Evangelie honderd jaar daarvoor voor het eerst was verkondigd in Mamasa (Indonesië) en een slotviering van de Bijbelschool in het Zuid-Afrikaanse Kwandebele. Ten slotte noemde de predikant de aanwezigheid van de zendingspartners tijdens de synode in 2016.

„De leidraad voor mijn werk was Johannes 20:21”, zei ds. Hilbers aan het einde van de bijeenkomst. „Daar staat: „Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.” Er is een keten die bij God de Vader begint en via de Zoon naar ons toekomt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer