Kerk & religie

Go-conference Operatie Mobilisatie traint jonge zendingswerkers

Twee keer per jaar organiseert de zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie een internationale Go-conference voor nieuwe zendingswerkers. Deze en volgende week zijn er zo’n 250 mensen van over heel de wereld bij elkaar in het Twentse Ambt Delden.

Elise Verschuure
23 August 2018 10:25Gewijzigd op 17 November 2020 04:29
Bezoekers van de Go-conference van Operatie Mobilisatie luisteren naar een lezing. beeld RD, Anton Dommerholt
Bezoekers van de Go-conference van Operatie Mobilisatie luisteren naar een lezing. beeld RD, Anton Dommerholt

Er hangt een bijna voelbare stilte op het terrein van vakantie- en evenementenboerderij De Kroeze Danne. Overal verspreid zitten mensen in het gras. Sommigen staren voor zich uit, anderen hebben hun handen gevouwen en hun ogen gesloten. Niemand praat. Tijdens de Go-conference is ”Shhh-time” ook echt stille tijd.

Na een halfuur stilte roept het geluid van een bel de deelnemers op om naar de grote zaal te komen, waar het volgende programmapunt wacht.

Achterlaten

De zendingwerkers van Operatie Mobilisatie (OM) krijgen in de tien dagen die de Go-conference duurt een laatste training voor ze het veld in gaan. Ruim 170 van de 250 –voornamelijk jongvolwassen– aanwezigen zijn nieuwe zendingswerkers die voor het eerst uitgezonden worden. Marcus Spronk, directeur van OM Nederland: „Op de Go-conference gaan we in op de transitie van de thuisbasis naar het veld. Het is een heel proces om alles achter te laten en naar een land met een compleet vreemde cultuur te vertrekken.”

Volgens Spronk is de conferentie de ultieme gelegenheid om het „OM-DNA” over te brengen, samengevat in het ”missionstatement”, dat vertaald uit het Engels zoiets betekent als: „Het toerusten en inspireren van nieuwe OM’ers om levendige gemeenschappen met volgelingen van Jezus te zien groeien onder de minst bereikten.”

Inmiddels heeft de volgende spreker het podium betreden. In zijn lezing legt hij de nadruk op het feit dat zendingswerk moeilijk werk is. „Geloof en vertrouwen krijg je niet op de top van een berg, dat komt openbaar in het donker. Je moet leren om dat wat je dierbaar is los te laten, in vertrouwen op God. In Hem is de hoop van het Evangelie.”

Operatie Mobilisatie is een organisatie waarbij mensen met verschillende kerkelijke achtergronden samenwerken. Spronk: „Het is belangrijk om theologie en cultuur hierin te scheiden. Dan blijft alleen de kern van het geloof over, waar het écht om gaat.”

De internationale directeur van OM, Lawrence Tong uit Singapore, steekt de nieuwe werkers via Skype een hart onder de riem: „We zijn allemaal gebroken vaten, maar God wil werken door onze gebrokenheid heen.”

Wachtkamergevoel

De komende negen dagen worden de OM’ers klaargestoomd. Er is veel tijd voor Bijbelstudie en gebed, maar ook voor ontmoeting en verbinding. Johan de Visser, spreker en ”mobiliser” bij OM Nederland: „Deze conferentie helpt je snel van je westerse kokervisie af. Er zijn mensen uit zo veel verschillende landen.”

Voor een grote groep jongeren begint hun eerste zendingsreis direct na de conferentie. Spronk: „Je voelt een soort spanning, nog net geen wachtkamergevoel. Maar God werkt hier heel duidelijk, Hij zorgt dat Zijn werk goed verloopt en dat iedereen op een goede manier kan vertrekken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer