Mensen met krappe beurs dankzij Conamis toch op vakantie
Hij gunt iedereen een vakantie. Daarom richtte Alfred Oosenbrug (58) uit Zoetermeer met anderen Conamis op. De naam wordt uitgesproken op z’n Frans en betekent ”Met vrienden”. De stichting helpt mensen met een krappe beurs die willen deelnemen aan een christelijke vakantiereis op weg.
Zelf reist Oosenbrug, werkzaam als zelfstandig financieel adviseur, graag. Geregeld gaat hij als reisleider voor de christelijke organisatie Amarant op pad. „Meer dan eens heb ik reizen geleid voor mensen met een rugzakje. Vorig jaar is Amarant Variant van start gegaan, dat zich speciaal richt op deelnemers met bijvoorbeeld een vorm van autisme. Zaterdag vertrek ik met een groep van Amarant Variant naar Zuid-Frankrijk.”
Met Conamis richt Oosenbrug zich op mensen die een vakantie niet kunnen betalen. Hij wijst op de Vakantiegeldenquête 2018 van het Nibud, waaruit blijkt dat steeds meer Nederlanders het ontbreken van geld noemen als reden om niet op vakantie te gaan. „Voordat de financiële crisis uitbrak, wist ik alleen in theorie van mensen die bijvoorbeeld moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Inmiddels kom ik hen ook tegen in mijn eigen kennissenkring.”
Stichting Conamis ging een jaar geleden van start en lanceerde recent een website. Oosenbrug weet van diverse al langer bestaande initiatieven om minima een gratis vakantie te bieden, zoals De Vakantiebank en de christelijke stichting Zo’n vakantie. Het unieke van Conamis is, zegt de voorzitter, dat deze zich vooral richt op alleenstaanden. Afhankelijk van het budget van de hulpvrager stelt de interkerkelijke organisatie een bedrag beschikbaar, zodat deze aan een reis van een christelijke organisatie kan deelnemen. „Het heeft een toegevoegde waarde dat mensen tijdens zo’n reis in contact komen met andere christenen en ook geestelijk kunnen bijtanken”, zegt Oosenbrug, lid van de protestantse gemeente in Zoetermeer. Ook jongeren vanaf een jaar of vijftien die opgroeien in een gezin dat niet op vakantie kan, komen in aanmerking voor steun.
Conamis zoekt bij elke aanvraag samenwerking met een derde partij. „Een diaconie weet bijvoorbeeld of iemand terecht aanspraak maakt op ondersteuning. Dat maakt het voor ons gemakkelijker om een bijdrage te geven, zo mogelijk als aanvulling op steun van de diaconie.” Bewust vraagt Conamis in principe ook een eigen bijdrage van de aanvrager. „Daarmee laat hij blijken gemotiveerd te zijn om op vakantie te gaan. Voor de meeste mensen is het mogelijk iets bij te dragen, al is het maar 50 euro.”
Door de aanpak van Conamis kunnen mensen zelf een reis kiezen die bij hun interesse past. De stichting heeft een startkapitaal om nog dit jaar deelname van minima aan vakantiereizen mogelijk te maken. „We brengen de geldstroom verder op gang, zodat we steeds meer mensen kunnen steunen.”