Tussen kerk en Frans landhuis

De gereformeerde Petruskerk aan de Paul Krugerstraat in Vlissingen stond zestien jaar leeg. Binnenkort moet de kerk echter verbouwd zijn tot een woonhotel met 21 appartementen op drie woonlagen. Hoe gaat dat er uitzien?

tekst en beeld Jan Dirk van Scheyen
29 June 2018 13:46Gewijzigd op 17 November 2020 04:15

Drie jaar geleden lieten Bram en Jeroen Maljaars hun oog op de voormalige, gereformeerde kerk in Vlissingen vallen. De eigenaren van Projectontwikkeling Habitat uit Vlissingen kochten hem en laten hem op dit moment verbouwen tot een woonhotel met huurapartementen voor mensen die namens een bedrijf of organisatie gedurende langere tijd in Vlissingen zijn gestationeerd.

„Als woonhotel bieden wij die huurders een beperkte hotelservice”, legt Bram Maljaars uit. „Er is bijvoorbeeld altijd een beheerder aanwezig en de appartementen worden elke week schoongemaakt. Ook worden de lakens wekelijks verschoond.” Zoon Jeroen: „Er komt een ruimte met wasmachine en droger waar huurders hun was kunnen doen; eventuele aanvullende service is natuurlijk altijd bespreekbaar.”

Het woonhotelconcept valt volgens Bram Maljaars een stuk goedkoper uit dan wanneer de huurder zou kiezen voor een verblijf in een hotel of pension.

Aan de voorkant blijft het gebouw na de ingrijpende verbouwing duidelijk herkenbaar als kerk, het uiterlijk van de achterzijde zal het midden houden tussen dat van een kerk en een Frans landhuis, aldus Habitat Projectontwikkeling. Er komen hoge ramen met Franse balkonnetjes.

De projectontwikkelaar heeft in de achter de kerk gelegen bijgebouwen -een voormalige kosterswoning annex zalencentrum- ook al een tiental studio’s plus een appartement gebouwd, die volgens hetzelfde principe tijdelijk worden verhuurd.

Bram Maljaars heeft duidelijke ideeën over het herbestemmen van kerken. „We moeten accepteren dat kerken leeg komen te staan”, zegt hij. „Maar ik vind wel dat een kerk tot ons cultureel erfgoed behoort. In bijna alle dorpen in Zeeland is een kerk een beeldbepalend gebouw. De overheid zou kunnen meewerken aan herbestemming door er bijvoorbeeld overheids- of semi-overheidsinstanties in te vestigen. Ons plan voor een woonhotel is voor zover ik weet redelijk uniek; ik ken geen vergelijkbare projecten in Nederland. Ik moet zeggen dat de gemeente Vlissingen ons zeer goed heeft geholpen om dit tot uitvoer te brengen.”

Warmtepompen

Woonhotel Petruskerk zal van alle moderne gemakken zijn voorzien. De klimaatbeheersing in de appartementen wordt geregeld via warmtepompen, gas wordt niet meer gebruikt. En hoewel het binnenste van de kerk straks niet langer als zodanig is te herkennen, heeft Habitat op de begane grond, in de hal, een opening tot de nok behouden, waardoor altijd een deel van het gewelf zichtbaar zal blijven. Jeroen Maljaars: „De spanten van het gewelf hebben we hier en daar fors moeten herstellen, want toen we het gebouw kochten, waren er overal lekkages, waardoor er veel hout was gaan rotten. De dakgoten waren er slecht aan toe, het pand was echt aan het verloederen.”

Forse schade

De Petruskerk was een grote kerk, die plaats bood aan 940 kerkgangers. Het gebouw met de karakteristieke dakruiter werd in 1929 in gebruik genomen en liep in de oorlog forse schade op, waarna het in 1946 werd hersteld. Het bedehuis werd rond 2000 buiten gebruik gesteld toen de gereformeerde kerk in het kader van het SoW-proces opging in de protestantse gemeente Vlissingen. Deze houdt haar diensten in de historische Sint-Jacobskerk.

Het was een ingewikkelde klus om in de Petruskerk meerdere verdiepingen te creëren, zeggen Bram en Jeroen Maljaars. „Maar het was de moeite waard.” Op de hoogste verdieping, die nog niet is opgedeeld, bevindt zich nu een prachtige ruimte met magnifiek zicht op het houten gewelf. „Je zou deze ruimte bijna opnieuw als kerk in gebruik nemen”, zegt Bram Maljaars. De spanten van het gewelf zullen straks zoveel mogelijk zichtbaar blijven in de nieuwe appartementen op deze verdieping.

Tijdelijk stil

Habitat Projectontwikkeling verwacht dat het woonhotel volgend jaar in gebruik kan worden genomen. Bram Maljaars: „Op dit moment ligt het werk tijdelijk stil, omdat een ander project waar we mee bezig zijn even voorrang heeft, maar over een paar maanden gaan we weer volop aan de slag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer