Amerikaan verspilt bijna halve kilo voedsel per dag
Amerikaanse consumenten verspillen gemiddeld bijna een halve kilo voedsel per persoon per dag. En opvallend is: hoe gezonder het dieet, hoe meer er verspild wordt.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van wetenschappers van het Amerikaanse ministerie voor Landbouw en de universiteiten van Vermont en New Hampshire, Tussen 2007 en 2014 verspilden Amerikaanse consumenten gezamenlijk bijna 150.000 ton voedsel per dag, goed voor 422 gram per persoon. De zogeheten milieu-afdruk daarvan is enorm: 121.000 vierkante kilometer landbouwgebied en 16 miljoen kubieke meter water per jaar.
Gezond dieet
De wetenschappers onderzochten ook de link tussen het dieet en de voedselverspilling. Daaruit blijkt dat mensen die gezonder eten vaak ook meer verspillen.
Van de 22 bestudeerde voedselgroepen zijn verse groenten en fruit immers de varianten die het meest verspild worden, gevolgd door zuivelproducten en vlees. In een gezond dieet zit relatief veel groente en fruit. „Gezond eten is belangrijk en biedt veel voordelen, maar we moeten ook bewuster nadenken over verspilling”, aldus Meredith Niles, hoogleraar aan de Universiteit van Vermont en medeauteur.
Verspillingsschap
Volgens de onderzoekers kan de consument beter geïnformeerd worden over de bewaring en bereiding van verse groenten en fruit, en vooral ook over het verschil tussen licht beschadigde en rotte etenswaren.
Ook supermarkten kunnen een cruciale rol spelen, zegt Niles. Ze verwijst naar de Franse keten Intermarché die ‘misvormde’ groenten en fruit in de kijker zet. In Nederland heeft Jumbo-filiaal Verberne in Wageningen sinds enkele weken een zogeheten verspillingsschap.