Pelgrimsroute langs Friese kerken
De plannen voor het Odulphuspad krijgen steeds meer vorm. Stichting Lytse Marren heeft de begroting van de Friese wandelroute rond, maar wil nog wel meer ondernemers bij het project betrekken.
Hij is al sinds 2013 met de plannen voor het Odulphuspad bezig, maar voor Harold Visser staat één ding vast: dat pad komt er. „Ik ben een optimistisch mens. Het gaat lukken.” Visser is voorzitter van de Stichting Lytse Marren. Deze stichting ontwikkelt een wandelroute van 240 kilometer, bestaande uit veertien aaneengesloten trajecten over bestaande wandelpaden. Het pad loopt door de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Leeuwarden en Littenseradiel.
Odulphus
De wandelroute is genoemd naar de heilige Odulphus, die leefde van 775 tot 855. Hij werd naar Friesland uitgezonden en stichtte in Stavoren een klooster. Dit klooster bestaat allang niet meer, maar Stavoren ligt uiteraard wel op de route van het Odulphuspad. Het pad wordt door de initiatiefnemers ook wel de Camino de Sint-Odulphus genoemd, een verwijzing naar de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.
Behalve Stavoren liggen op de route ook de steden Bolsward, Workum, Hindeloopen, Sloten, IJlst, Sneek en Leeuwarden. Verder komen wandelaars door dorpen zoals Oosterlittens, Roodhuis, Blauwhuis, Bakhuizen, Oudemirdum en Gaastmeer.
Stichting Lytse Marren wil het Odulphuspad in het voorjaar van 2018 openen. Vanaf dat moment kan het pad worden gelopen aan de hand van een boek en een app op de smartphone. De wandelaars worden onderweg geïnformeerd over het landschap waarin ze lopen, kerken en andere bijzondere gebouwen en musea langs het traject.
Filmpjes
Het is de bedoeling ook geluidsfragmenten en filmpjes aan de app toe te voegen. De informatie zal kort en bondig zijn, zegt Visser. „Het gaat immers om het wandelen. Dat staat voorop.” Het boek bevat een stempelkaart. Na het afleggen van een traject kan de wandelaar een stempel halen. De stichting hoopt dat dit een stimulans is om ook andere delen van de route te gaan lopen. De veertien trajecten die samen het Odulphuspad vormen zijn uitgezet door een verkenningsteam van de stichting. Het team liet zich adviseren door Vereniging Te Voet.
Er is gekozen voor de mooiste route, zegt Visser. „Als we de keus hadden uit een onverhard pad of een verhard pad kozen we voor de eerste optie. Onverharde paden spreken tot de verbeelding en passen beter bij het idee van een pelgrimsroute.”
Culturele Hoofdstad
De voorzitter van Stichting Lytse Marren verwacht dat het Odulphuspad een impuls zal geven aan het wandeltoerisme in Friesland.
Los van de veertien trajecten is de stichting bezig met het maken van kleine wandelrondjes vanuit enkele plaatsen die op de route liggen. Er komen onder meer rondjes in Workum en Sloten, plaatsen die met het openbaar vervoer goed te bereiken zijn. Deze rondjes worden speciaal ontwikkeld met het oog op het feit dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is, zegt Visser.
Ondernemers
De stichting wil de komende tijd gebruiken om recreatieondernemers bij het Odulphuspad te betrekken. „We hebben al verscheidene ondernemers uitgenodigd om met ons mee te denken, maar die groep mag nog wel wat groter. Misschien kunnen ze gezamenlijk arrangementen aanbieden of promotie maken. Alle initiatieven zijn welkom.”
Op 2 en 9 oktober houdt de stichting bijeenkomsten voor ondernemers, respectievelijk in Oosterend en in Workum. De stichting is voor het rondkrijgen van de begroting niet afhankelijk van de ondernemers. Dat is in kannen en kruiken, zegt Visser. Het hele project kost 145.000 euro, een bedrag dat door subsidies inmiddels binnen is.