Muziek

Festival Oude Muziek over reformaties

Het Festival Oude Muziek staat van 25 augustus tot 3 september in het teken van de Reformatie. Onder de titel ”Zing, vecht, huil, bid” zal in de Domstad muziek van de reformaties ten gehore worden gebracht.

Redactie muziek
7 August 2017 13:50Gewijzigd op 17 November 2020 02:13
Een klavecimbel van Hemsch uit 1751. Het Festival Oude Muziek staat in het teken van reformaties.           beeld Festival Oude Muziek
Een klavecimbel van Hemsch uit 1751. Het Festival Oude Muziek staat in het teken van reformaties. beeld Festival Oude Muziek

Op de website van het festival wordt de keuze voor dit thema toegelicht. „Luther hield hartstochtelijk van muziek: hij bewonderde de Vlaamse polyfonist Josquin Desprez en componeerde ook zelf”, schrijven de programmamakers. „Maar een festival dat vaart onder de vlag reformaties –in het meervoud!– kan niet beperkt blijven tot het vroege lutheranisme alleen. Daarom onderzoeken we ook de revolutionaire kracht die uitging van de acties en geschriften van Calvijn, net als Luther een van de grote intellectuelen van zijn tijd. We richten onze blik ook op Engeland, waar de context en de politieke lading weer van een totaal andere orde zijn. Maar zoals elders leiden de gebeurtenissen ook hier tot fascinerende maatschappelijke verschuivingen en tot geweld. Niets nieuws onder de zon.”

De nadruk van het festival Oude Muziek ligt op de vijftiende en zestiende eeuw. De organisatie belooft met „grootse cantates, liturgische gezangen, vrolijke liederen, exuberante spektakels en intieme kamermuziek” dat het een „uitzonderlijk festival” gaat worden: „een muzikaal relaas over scherpdenkers, vernieuwers en hoog oplaaiende emoties.”

Artist in residence is de in oude rietblaasinstrumenten gespecialiseerde Katharina Bäuml met haar in 2005 opgerichte Capella de la Torre. Het gezelschap staat bekend als Duitslands belangrijkste ensemble voor vroege muziek. Capella de la Torre verzorgt een drietal concerten, met als thema’s polyfonie uit contrareformatorisch Rome, een huwelijksfeestje van een celebrity en de plankenkoorts van een jonge monnik.

Tijdens het festival gaat het project 150 Psalms in première, op 1 en 2 september in TivoliVredenburg te Utrecht. Alle 150 psalmen zullen in twee dagen worden uitgevoerd. Dat gebeurt tijdens twaalf concerten, door initiatiefnemer het Nederlands Kamerkoor en drie andere topkoren: The Tallis Scholars, Trinity Wall Street Choir en Det Norske Solistkor. Er klinken psalmen van de componisten Josquin tot Rossi, en van Gretchaninov tot Schumann. Voor deze gelegenheid hebben ook diverse bekende hedendaagse componisten een psalm gecomponeerd.

150 Psalms vat de psalmen op als spiegel van de maatschappij. „De psalmen geven de menselijke maat weer”, aldus de toelichting op de website. „Het is niet het woord van God dat wordt uitgestort over de mens, maar de stem van de mens die worstelt met de grote vragen des levens.”

Tijdens het festival organiseert debatcentrum De Balie lezingen van de Britse historicus Tom Holland en de Canadese filosoof Michael Ignatieff. Zij zullen de psalmen verbinden met de actualiteit.

oudemuziek.nl
150psalms.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer