Column (Bart Bouter): Azen op Haagse pluche
Wat fijn dat het 15 maart is geweest. De verkiezingen zijn voorbij. Want wat waren het drukke, politieke weken. Overal zag, las en hoorde je politici mooie verhalen vertellen. Stem op mij want – en dan volgde er een belofte in de hoop de kiezer ertoe over te halen op hem te stemmen. In de campagnetijd is niets te gek voor politici. De één krijgt AFAS Live gevuld met 5000 mensen die willen luisteren naar een toespraak of stiekem alleen wilden kijken naar deze lijsttrekker. De ander ontmoet koeien en geiten die omkleed zijn met een partijnaam en bijpassende clubkleuren. De lijsttrekker die zich richt op de ouderen onder ons ging de lucht in om op één dag alle provincies te bezoeken.
Bij deze verkiezingen verschenen meerdere advocaten ten tonele. Niet allen is het gelukt om een plekje in Den Haag te bemachtigen. De advocaat achter de partij voor niet-stemmers kon het publiek maar moeilijk uitleggen wat nu precies zijn doel was. Het enige wat bleef hangen is dat als men zetels zou halen, men niet zou meedoen en ook niet zou stemmen. Blijf dan lekker werkzaam in de advocatuur, zou je denken. De andere advocaat redde het wel en komt voor Forum voor Democratie in de Tweede Kamer.
Toch werd het wel spannend, zo vlak voor de verkiezingen. Niet vanwege een tweestrijd om het premierschap of briljante debatten. Wel vanwege de diplomatieke rel met Turkije. De Turkse minister Kaya wilde naar het Turkse consulaat in Rotterdam komen om daar een toespraak te houden over het Turkse referendum. Doel van dat referendum is de macht van president Erdogan te vergroten. Vanuit Nederland werd de Turkse regering nadrukkelijk ertoe opgeroepen om af te zien van de plannen om naar Nederland te komen. Verrassend genoeg werd er niet geluisterd.
Minister Kaya kwam met een colonne auto’s vanuit Duitsland naar Rotterdam. Uiteindelijk werd de colonne in Rotterdam omsingeld. Minister Kaya mocht het consulaat niet binnen. Er werd druk onderhandeld. Maar Kaya wilde niet vrijwillig weg. Zij werd tot ongewenst vreemdeling verklaard en ons land uitgezet. Niets meer en niets minder. Eruit. Natuurlijk zijn daar allerlei grondrechten en wetten afgewogen. De politie begeleidde de colonne terug naar Duitsland. Burgemeester Aboutaleb liet weer zien daadkrachtig te kunnen en durven optreden. Bizar als je die gebeurtenissen op je laat inwerken. Aboutaleb had de politie expliciet toestemming gegeven om te schieten als het uit de hand zou lopen. Minister Kaya had allerlei beveiligers meegenomen. En voor de Nederlandse autoriteiten was niet duidelijk of ze bewapend waren. De houding van Turkije met allerlei bedreigende uitspraken aan ons adres krijgt nog een staartje.
Te midden van al die gebeurtenissen rond de verkiezingen, de politiek en de uitgezette Turkse minister was er in de kantlijn nieuws met een glimlach. Ook een uitzetting met juridische regels. In Veenendaal stroomt de Brouwersgracht. Voor winkelier Hans van Manen een aanleiding om wat leven in de brouwerij te brengen. Hij zette tientallen siervissen uit in de Brouwersgracht. Goudvissen, welteverstaan. Gaaf idee waar niets op tegen is. Helaas toch wel. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onderneemt actie. De goudvissen moeten uit de gracht worden gehaald. Het gevaar bestaat namelijk dat deze goudvissen een plaatselijke karpersoort uitroeien. Niet dat deze vissen met elkaar gaan vechten, want dan zal de goudvis eerder het loodje leggen dan de karper. Maar het schijnt te gaan via de eitjes van de goudvis.
Het lijkt wat flauw om de door deze ondernemer uitgevoerde plannen te dwarsbomen. Laat die vissen lekker zwemmen in de gracht. Maar nee, de wet is overtreden. In de Wet natuurbescherming (voorheen de Flora- en faunawet) staat dat het verboden is om dieren uit te zetten. Van Manen moet binnen een maand alle goudvissen uit de gracht halen. Doet hij dat niet, dan gaat de overheid dat op zijn kosten doen. Gelukkig wonen er in Veenendaal visvriendelijke mensen. Er schijnen zich al honderden mensen te hebben gemeld om de goudvissen uit de gracht te halen. Misschien dat je deze goudvissen kunt adopteren, zodat ze in eenzaamheid en in een kom oud kunnen worden. Waardig ouder worden voor de goudvis.
Voor de politiek en voor ons land is het te hopen dat er snel een stabiel kabinet kan worden gevormd. En als het gaat om de rel met Turkije moeten we de Turkse dreigementen maar in de vissenkom laten, zodat ze daar in eenzaamheid blijven.
Mr. Bart Bouter is advocaat bij Bouter Advocatuur in Barneveld.