Elspeter Henk Klaver (79) huilde toen zijn zieke dochter voor de webcam kwam
Mailen met zijn dochter in Afrika, luisteren naar de Reformatorische Omroep, speuren naar informatie over medicijnen. Voor Henk Klaver (79) uit Elspeet is internet een uitkomst. Al ziet hij ook gevaren.
„Pa, er kan niks verkeerd gaan”, zeiden de kinderen van voormalig agrariër Klaver toen die een computercursus volgde. De boer in ruste lacht: „Ik was bang dat met één druk op de knop alle informatie kwijt zou zijn.”
Gaandeweg kreeg Klaver vaardigheid in het omgaan met internet. „Al was het wel een hele strijd.” Vooral 75-plussers begeven zich steeds vaker op het wereldwijde web. In 2016 kon 60 procent van de 75-plussers internet op, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. De helft van die groep maakt ook gebruik van de digitale snelweg.
Voor contacten in den vreemde is internet ideaal, merken Klaver en zijn vrouw Aty, die zes kinderen hebben. Hun 44-jarige dochter Gerda Klaver helpt gehandicapte kinderen in het Afrikaanse land Guinee-Bissau. „We mailen haar en informeren naar het wel en wee van haar en haar collega’s. Voorheen spraken we onze dochter, terwijl we haar intussen op de webcam zagen. Maar dat ding heb ik weggedaan. Ik kon het niet aan als ik Gerda via de webcam zag toen ze malaria had opgelopen. Dan begon ik te huilen.”
Wonder
Internet biedt ook mooie geestelijke muziek, zegt Klaver. „Geregeld staat bij ons de Reformatorische Omroep aan. Deze week hadden mijn vrouw en ik het nog over de verzen ”Veilig in Jezus’ armen” en ”Jezus, Uw verzoenend sterven”. Ook gezien mijn positie, want het is een wonder dat ik nog leef. Ik heb veel hartproblemen en ben verschillende malen gedotterd. Belangrijk is dat je het van Hem verwacht.”
Handig is het web bij het terugluisteren van kerkdiensten. „Maandag hield onze schoondochter in Nijkerk een kerstvertelling over vervolgde christenen en over licht. Dat verhaal beluisterden we gisteren via internet.”
Klaver, van origine Fries, gaat ook bijvoorbeeld voor het (Friese) nieuws of een speurtocht naar bijwerkingen van medicijnen geregeld de digitale snelweg op.
Toch is het web voor Klaver niet het een en al. Zo weigert hij bankzaken of aankopen via internet te regelen. „Ik wil spullen in het echt zien voordat ik ze koop. Ik hoor weleens dat mensen via internet gekochte artikelen terugsturen omdat die zaken niet aan hun verwachtingen voldoen. Dat getob wil ik niet.”
Ellende
De Klavers, verbonden aan de hersteld hervormde gemeente in Elspeet, zien de gevaren van internet. „Toen de kinderen het huis uit waren, werd me gezegd: „Nu kan het internetfilter er wel af.” Ik zei: „Dat filter blijft erop.” Wie meent te staan, zie toe dat hij niet valle. Internet legt veel beslag op de tijd van de jongeren, biedt veel slechte dingen en heeft in huwelijken al veel ellende teweeggebracht.”