Gezondheidsraad wil onderzoek naar risico’s plasticdeeltjes
De Gezondheidsraad bepleit onderzoek naar onzichtbaar kleine plastic deeltjes die zeeën en rivieren vervuilen.
Dat blijkt uit een brief die de raad heeft gestuurd naar de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.
Microplastics hopen zich op in mosselen en vissen. Er zijn aanwijzingen dat microplastics via de mariene voedselketen in de voeding van mensen komen. Ook komen ze voor in de lucht en kunnen we ze inademen. Hoe ongezond dat is, weet op dit moment niemand.
De Gezondheidsraad vindt dat voorzorgsmaatregelen nodig zijn, evenals onderzoek naar de blootstelling aan plastic deeltjes via de voeding en andere routes en naar hun schadelijkheid voor de gezondheid. Daarvoor is het ontwikkelen van betrouwbare meetmethoden een eerste vereiste, aldus de Gezondheidsraad.
Microplastics uit producten – zoals toiletartikelen en verf – belanden rechtstreeks of via het rioolwater in het oppervlaktewater. Ze kunnen in het milieu belanden door slijtage van grotere stukken plastic, of in de lucht komen door slijtage van synthetische kleding en autobanden.
Minuscule plasticdeeltjes vormen –vanwege hun grootschalige verspreiding in combinatie met hun slechte afbreekbaarheid– een langdurige belasting van rivieren, zeeën en oceanen. Waarschijnlijk komen alleen de kleinste micro- en ultrakleine (nano-)deeltjes in het lichaam terecht. Nanoplastic deeltjes kunnen, net als andere nanodeeltjes, celmembranen passeren. Verder zouden ze ziektekiemen kunnen transporteren.