Europarlement: waardering èn sneren voor Prodi
De manier waarop de Italiaan Romano Prodi vijf jaar lang de Europese Commissie heeft geleid, is geen onverdeeld succes. De vertrekkende Europese leider kreeg bij zijn afscheidsdebat in het Europees Parlement woensdag enkele sneren uitgedeeld.
„U vond de laatste jaren de Italiaanse politiek vaak belangrijker dan de Europese", stelde fractievoorzitter Poettering van de christen–democraten, de grootste fractie in het parlement. „En dat u het stabiliteitspact ’dom’ noemde was ook geen hoogtepunt in uw carrière." Zijn socialistische collega Schulz sprak diplomatiek over ’hoogte– en dieptepunten’.
De liberale leider Watson oordeelde wel positief over de ambtsperiode van zijn partijgenoot en riep in het Italiaans ’bravo’. Maar fractievoorzitter Wurtz van de communistische partij was kritischer. Hij zei dat in Europa momenteel meer banen verloren gaan dan erbij komen. „Wat heeft uw liberalisering van de economie eigenlijk opgeleverd? U had beter iets kunnen doen aan de vele jongeren die amper kunnen lezen en rekenen."
De Italiaan Prodi draagt over twee weken zijn functie over aan de Portugese oud–premier Barroso. Hij trad in 1999 aan, na een periode als premier en hoogleraar in Italië. Na 1 november leidt hij de oppositie in zijn vaderland.
Het Europees Parlement had wel brede waardering voor Prodi’s aanpak van de uitbreiding van de unie met tien landen. Europa is daardoor stabieler geworden, vinden veel fracties, temeer door de verbeterde relaties met ’buurlanden’ als Rusland, Marokko en Libië. Ook de invoering van de euro leidde tot complimenten voor de vertrekkend commissievoorzitter.
Prodi zelf zei dat hij de Europese Commissie „terug in vorm" heeft gebracht en dat die nu goed draait. Hij heeft meerdere hervormingen doorgevoerd. Bij zijn aantreden in 1999 was het gezag aangetast door fraudebeschuldigingen tegen toenmalig Europees commissaris Cresson. De commissie moest toen vervroegd aftreden.
Als grote successen noemde Prodi, naast de uitbreiding van de unie en de euro, ook de maatregelen tegen terreur en broeikasgassen. Hij gaf ook hoog op over de ’Europeanisering’ van het luchtruim en het eigen navigatiesysteem Galileo. Hij vindt ook dat hij Europa democratischer heeft gemaakt, door meer te overleggen met het europarlement.
„Europa is een voorbeeld voor de wereld, door de manier waarop wij met elkaar omgaan: een groep minderheden waarvan geen de ander overheerst", zei Prodi tot slot. „De Europese commissie heeft ook zo gewerkt. We hebben dus onderling geen ruzie gemaakt, maar met respect voor elkaar besluiten genomen."