Knipoog als muisklik

Dmitry Gorodnichy van het Institute of Information Technology in het Canadese Ottawa heeft een opmerkelijke uitvinding gedaan, waarbij neus en ogen van de computergebruiker de functie van de muis overnemen. De steeds toenemende rekenkracht van computers en de dalende kosten van camera’s maken zijn ”vision based technology” interessant.

12 October 2004 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:44

De noviteit die de cursor dirigeert, werkt misschien in eerste instantie op de lachspieren. Niet alleen moet de gebruiker zijn neus bewegen, ook moet hij (tweemaal) knipogen met het linker- of het rechteroog ter vervanging van het links en rechts klikken met de muis. Het zal even wennen zijn om zo achter het beeldscherm te zitten of een collega op deze manier te zien muizen.

De Canadese onderzoeker verwacht dan ook niet dat zijn ”Nouse” breed ingevoerd zal worden, maar wel dat de vinding een uitkomst zal zijn voor mensen die de gewone muis niet kunnen bedienen, bijvoorbeeld door een handicap of door rsi-klachten. De wetenschapper ziet daarnaast interessante toepassingen in computerspellen.

De moeilijkheid bij het ontwikkelen van de Nouse was dat het systeem het gezicht van de gebruiker uiterst nauwkeurig moet kunnen volgen. Gorodnichy wist dit te bereiken door software het uiterste platbolle puntje van de neus te laten lokaliseren met behulp van een webcam. Vervolgens kan een identificatiesysteem dit neuspuntje exact blijven volgen, omdat het als samenstelling van (ongeveer 25) pixels nauwelijks verandert, hoe het gezicht ook gedraaid wordt. Daarin verschilt de neus van bijvoorbeeld mond of wenkbrauwen, die een sterk veranderd beeld geven wanneer de gebruiker het gezicht draait. Ook bij het knipogen moest de wetenschapper een lastige factor overwinnen: we doen het voortdurend en onwillekeurig.

Maar wanneer ’weet’ het systeem dat we er iets mee bedoelen? De maker ontwikkelde een systeem dat alleen een dubbele knipoog als muisklik interpreteert. Gorodnichy denkt dat het mogelijk zal zijn verschillende commando’s aan bijvoorbeeld twee, drie en vier keer knipogen te koppelen. Hij ontwikkelde diverse softwarepakketten (te downloaden via perceptual-vision.com/Nouse/index2.html) om zijn vinding te demonstreren. Zo maakt ”NousePaint” van het beeldscherm een tekenbord. Enkel door het gebruik van neus en ogen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer