„Ik wil niet terug; ik heb liefde geleerd”
„Het mooiste moment in mijn leven was toen de Heere in mijn hart kwam. Dat had ik nooit meegemaakt: vrede in mijn hart. Ik heb nu veel moeilijkheden, al mijn vrienden waren moslim, maar ik wil niet terug. Ik heb liefde geleerd. Dat vind ik zo bijzonder: dat iemand die je niet kent van je houdt.”
Het is het getuigenis van de 19-jarige Hoessein, die vijf jaar geleden als asielzoeker naar Nederland kwam. Twee jaar geleden kwam hij tot geloof. Hoessein vertelde zijn verhaal zaterdag tijdens de landelijke toerustingsdag en jubileumviering van Gave, een stichting voor kerkelijk werk onder vluchtelingen. De viering van het tienjarig jubileum vond plaats in scholengemeenschap Groevenbeek in Ermelo. Tijdens de bijeenkomst was er een multiculturele maaltijd, werden Koerdische liederen ten gehore gebracht en zong het Angolese koor Kia Light.
Men had telefonisch contact met een uitgewezen asielzoeker, die christen geworden was in Nederland en daarna teruggekeerd was naar zijn vaderland Jemen. Hij vertelde dat hij het moeilijk had, omdat het niet eenvoudig is om als christen onder moslims te leven. Hij had problemen met zijn familie gekregen, maar zijn stille getuigenis is niet ongezegend gebleven. Een vriend van hem is overgegaan tot het christendom en studeert inmiddels ijverig in de Bijbel.
Tijdens een tafelgesprek vertellen Gave-werkers waarom ze dit werk doen. Ze zeggen dat het hun veel voldoening geeft om te merken dat er bij vluchtelingen belangstelling is voor Bijbels die worden uitgedeeld, hoe asielzoekers naar het woord van God luisteren en tot geloof komen. „Ik denk aan de doop en belijdenis van een Koerdische jongeman, die schuw in een klein kamertje woonde. De angst ging weg en het Evangelie kwam in zijn hart. Dat is iets moois.”
Hoe kun je in contact komen met jonge asielzoekers? Die vraag stond centraal tijdens een workshop die geleid werd door Irna Ligtenberg. Ze zei dat asielzoekers die naar Nederland komen in een gat vallen, omdat ze geen sociaal netwerk hebben. „Het is belangrijk dat christenen er snel bij zijn, voordat andere organisaties zich over hen ontfermen of asielzoekers zich overgeven aan drugs en seks.”
Irna vertelde dat ze in het asielzoekerscentrum (azc) soms wel een uur rondloopt om contacten te leggen en een vertrouwensrelatie op te bouwen. Ze laat zien dat ze belang stelt in asielzoekers, door middel van praten, samen sporten, samen winkelen en samen eten koken. „Het doel, hen in aanraking brengen met het Evangelie, wordt doorgaans niet direct bereikt. Vooral meisjes zijn moeilijk mee te krijgen naar bijbelstudiegroepen, omdat nogal wat meisjes niet mogen praten met onbekende jongens.”
Ze merkte op dat ze veel rapteksten hoorde van asielzoekers, waarin die hun woede op de Nederlandse samenleving uitten. „Ze voelen zich uitgekotst. Je moet laten zien dat je naast hen staat en om hen geeft.”
Directeur Marco Vermin sprak over de grote groei van Gave in de afgelopen tien jaar. Hij benadrukte het belang van evangelisatie en het opzetten van contacten met christelijke werkers in andere landen, zodat een netwerk ontstaat. Voor de toekomst sprak hij de verwachting uit dat de toestroom van asielzoekers groter zal worden als de economie aantrekt. Het streven van Gave is om in elk Nederlands azc te werken, zodat elke asielzoeker het Evangelie in de eigen taal kan horen. Hij hoopte op meeleven van de Nederlandse kerken, zowel wat betreft de ondersteuning van het werk als het in hun midden opnemen van asielzoekers.
Mensen die voor vluchtelingen werken, moeten weten door God gestuurd te zijn. Dat kan, zelfs als er veel bezwaren zijn. Zo luidde de boodschap van dr. M. J. Paul, die sprak over: „Te moeilijk voor ons, mogelijk voor God.”
Aan de hand van de richter Gideon legde hij uit hoe een onwillig mens veranderd kan worden in een gehoorzame dienaar. Gideon was bang toen de engel hem riep en hij maakte allerlei bezwaren. Ook toen hij de opdracht kreeg om het afgodsbeeld in het dorp te vernietigen, was hij nog bang. Hij deed hij dat ’s nachts, in het geheim. Daarna kwam de Geest van de Heere over Gideon. Zijn angst was verdwenen en hij durfde in het openbaar op te treden. „God transformeert mensen.”