Politiecommissaris: DNA bij baby’s afnemen
Artsen zouden bij de geboorte van baby’s al erfelijk materiaal kunnen afnemen om daarmee later het oplossingspercentage van misdrijven „gigantisch" te doen stijgen. Dit zei politiecommissaris H. Bril, divisiechef recherche Noord– en Oost–Nederland, zaterdag bij een debat op de Geldere editie van de Landelijke politiedag in het Nationaal Openluchtmuseum in Arnhem.
Bril deed de uitspraken in een debat tussen drie politiecommissarissen en publiek „Een uitgebreide DNA–database zou enorm helpen in het oplossen van delicten", stelt Bril. De erfelijke gegevens zijn de basis van zogenoemde daderprofielen waarmee de politie op zoek gaat naar de schuldige van een misdrijf. „De Nederlandse politie heeft 2700 daderprofielen, maar ruim 12.000 onbekende sporen. De Britse politie heeft 60.000 daderprofielen en slechts 600 onbekende sporen."
Het afnemen van DNA–materiaal bij pasgeborenen is volgens de politiecommissaris een manier om de misdaadbestrijding te verbeteren. De politie mag momenteel bij het onderzoeken van erfelijk materiaal alleen geslacht en ras vaststellen en bijvoorbeeld niet de kleur van de ogen. Bril pleit voor uitbreiding van de mogelijkheden. DNA is overigens nooit het enige bewijsmateriaal waarop een verdachte kan worden veroordeeld.