Politiek

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

ANP
25 September 2020 15:30Gewijzigd op 16 November 2020 20:28

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro voor meerderjarigen en 95 euro voor minderjarigen. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging aan te gaan als de Tweede Kamer aangeeft dit noodzakelijk te vinden. Wel wordt de koppeling met een strafblad geschrapt. Dat meldden de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) vrijdag na de ministerraad.

Een meerderheid van de Tweede Kamer had begin deze maand aangegeven dat ze de coronaboete onder de 100 euro wilde brengen omdat na zo’n lage boete geen strafblad volgt. Maar het kabinet kiest daar nu niet voor. De boete blijft overeind maar, zoals donderdag al uitlekte, volgt er na een bekeuring voor specifiek een overtreding van een coronamaatregel geen justitiële aantekening meer. In de volksmond heet dat een strafblad.

Het gaat om bekeuringen die waren opgelegd voor overtreding van de tijdelijke noodmaatregel om 1,5 meter afstand te houden en van het verbod op samenkomst en groepsvorming, dat in het begin van kracht was.

„Een aantekening sleep je voor de rest van je leven mee. We volgen nu de wens van de Tweede Kamer om dat te schrappen”, zei Dekker. Met een strafblad kunnen mensen last krijgen bij bepaalde beroepen, met reizen of met het afsluiten van verzekeringen. Ook bij mensen die al zo’n registratie kregen, zal die worden verwijderd.

Begin september waren er ongeveer 17.000 bekeuringen opgelegd voor het negeren van een Covid-noodverordening en zo’n 1400 voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer (95 euro). De meeste boetes werden in het begin van de crisis opgelegd. De laatste tijd is het aantal bekeuringen beperkt, schrijven de ministers in een brief aan de Tweede Kamer.

Grapperhaus benadrukt dat andere zaken zoals spugen, intimideren of bedreigen van politiemensen, boa’s of andere handhavers vanwege de coronaregels, wel volledig strafbaar zijn en dus op een strafblad komen. Datzelfde geldt voor mensen die bepaalde Covid-verordeningen overtreden, zoals het openen van een discotheek. Dan is sprake van bewust gedrag dat de overtreder zwaarder mag worden aangerekend, schrijven ze.

Het Openbaar Ministerie is tegen het schrappen van een aantekening na een coronabekeuring. Dit past niet in de huidige systematiek en bovendien zouden mensen die steeds de fout in gaan buiten beeld van het OM en de rechter blijven. Maar het kabinet ziet wel reden voor aanpassing, gezien de maatschappelijke discussie en de wens van de Tweede Kamer, schrijven de ministers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer