Economie

Bedrijven op schema met invoer code-Tabaksblat

Nederlandse bedrijven liggen op schema met de invoering van de code-Tabaksblat, de richtlijnen voor goed ondernemingsbestuur.

Redactie economie
5 October 2004 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 01:43

Dat maakte het Nederlands Instituut Corporate Governance (NICG) dinsdagmorgen bekend. Het instituut deed onderzoek onder tachtig beursfondsen. „Hoewel het nog te vroeg is om een definitief oordeel te vellen, zijn ondernemingen op de goede weg. De resultaten hebben mij verrast. Bedrijven en overheid hebben de code zeer positief ontvangen”, aldus M. Tabaksblat.

Een commissie onder aanvoering van de voormalig Unilever-topman stelde in 2003 een code op voor het bedrijfsleven om de zogeheten corporate governance, goed ondernemingsbestuur, te verbeteren. Kern van de gedragregels is dat bedrijven meer openheid van zaken moeten geven en dat de macht van aandeelhouders wordt vergroot.

Van de onderzochte ondernemingen heeft 93 procent een hoofdstuk opgenomen in het jaarverslag van 2003 over corporate governance. Verder staat het onderwerp in 81 procent van de gevallen op de agenda van de aandeelhoudersvergadering. Een overgrote meerderheid verwacht weinig problemen met de verdere toepassing van de code.

Bij de lancering van de code in 2003 reageerden veel bedrijven nog sceptisch. „Zowel overheid als vennootschappen zijn echter voortvarend aan de slag gegaan. Hoewel de opdracht slechts was om in het jaarverslag van 2003 aan te geven hoe corporate governance invulling krijgt, zien we dat 40 procent de regels al in de praktijk brengt”, aldus Tabaksblat. „We horen bij de vijf beste landen van de wereld op het gebied van ondernemingsbestuur.”

Bedrijven wijken vooral af bij de benoemingstermijn van commissarissen, de maximale ontslagvergoeding en het maximale aantal commissarissen. Volgens het NICG betreft het hier tijdelijke afwijkingen.

Vanaf 2005 zijn alle beursfondsen verplicht de code toe te passen of uit te leggen waarom ze bepaalde regels negeren. In dat laatste geval moeten de aandeelhouders dat goedkeuren op de jaarvergadering. Het deugdelijk besturen van bedrijven geniet veel aandacht sinds de boekhoudschandalen van de afgelopen jaren. Bekende voorbeelden in dit kader zijn de Amerikaanse energiereus Enron en Ahold.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer