Bestuur museum vrijwel definitief weg
Het ontslag van het bestuur van het Bijbels Openluchtmuseum is vrijwel definitief. Directe aanleiding tot alle commotie rond het museum in Heilig Land-Stichting bij Nijmegen was een voorstel van het museumbestuur om de kerkelijke Stichting Heilig Landstichting te veranderen in een burgerlijke stichting. Dat heeft de woordvoerder van bisschop Hurkmans van Den Bosch, M. Savelsberg, donderdag gezegd.
Voor bisschop Hurkmans was het bestuursvoorstel aanleiding om een onderzoek in te stellen naar de koers van het Bijbels Openluchtmuseum (eigendom van het bisdom Den Bosch). Een werkbezoek op 11 januari, waarbij onder meer de verbouwingsplannen met betrekking tot de Via Orientalis (een oosterse weg) aan de orde kwamen, bracht hem en zijn naaste medewerkers tot de overtuiging dat die koers niet langer beantwoordde aan de statutaire doelstelling, namelijk de herinnering aan Jezus Christus levend houden. Uiteindelijk resulteerde dit in het ontslag van het huidige bestuur, afgelopen zaterdag, een besluit overigens dat inmiddels is opgeschort tot later datum.
Veel reden om aan te nemen dat het ontslag alsnog ongedaan zal worden gemaakt, is er niet, zo blijkt uit de woorden van Savelsberg. „De bisschop wil nog wel met het bestuur praten, maar tegelijk is hij zeker van plan op de ingeslagen weg verder te gaan. Anders hadden we al deze media-aandacht ook niet over ons heen hoeven te halen.” De woordvoerder van de bisschop zegt „al heel wat steunbetuigingen uit hervormde en gereformeerde hoek” te hebben ontvangen. Hij verzekert dat dit „vanuit een oecumenische houding” gebeurt. „Het museum blijft acceptabel voor christenen, Joden en moslims. Ook in het bestuur zullen weer protestanten komen, net zoals nu het geval is. We leven nu eenmaal niet meer in de situatie van 1911. Maar we zeggen wel: Ga vanuit de Persoon van Christus de dialoog aan met de andere godsdiensten en stel ze niet op één lijn.”
Zijn toon wordt feller: „Zo vinden we het erg jammer dat het vroegere Meer van Galilea nu behoort bij een Arabisch-islamitisch vissersdorp. En het lijkt er bijna wel op dat wezenlijke elementen uit het leven van Jezus -zoals Golgotha- bewust uit de route zijn gehaald. Daarom heeft de bisschop nu gezegd: Die kant moet het niet nog verder op.”