Kerk & religie

Amerika wordt steeds meer zendingsland

De Verenigde Staten vormen in toenemende mate een zendingsland. Dat betoogde donderdag Phil Roberts, directeur van Midwestern Baptist Theological Seminary, tijdens een driedaagse conferentie in Louisville over de uitdaging van de wereldreligies in de 21e eeuw.

Kerkredactie
22 March 2002 09:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

De VS zijn een thuisland geworden voor 6,5 miljoen moslims, 5 miljoen Joden, 5,1 miljoen mormonen, 1,5 miljoen hindoes en 1,5 miljoen boeddhisten. „De wereld ligt op onze drempel”, zei Roberts. „We hebben de gelegenheid om het Evangelie met deze mensen te delen. In Amerika hebben we de mogelijkheid om aan wereldzending te doen en virtueel de hele wereld met het Evangelie in aanraking te brengen.”

Roberts, die sprak over de uitdaging van het religieus pluralisme, zei dat Amerikaanse christenen anno 2002 meer mogelijkheden tot evangelisatie hebben dan veertig jaar geleden. Het jaar 1965 noemde hij in dit opzicht een keerpunt. Toen gingen de grenzen van Amerika wijdopen voor immigranten. Op grond van recente cijfers blijkt dat het aantal Spanjaarden in de VS in korte tijd met 48 procent en het aantal Aziaten met 40 procent is toegenomen.

Roberts zag twee soorten pluralisme: een praktische soort en een filosofische soort. Een praktisch pluralisme acht hij geoorloofd. „Het gaat om het feitelijk naast elkaar bestaan van religies in de samenleving. Een filosofisch pluralisme is echter verwerpelijk omdat het uitgaat van de gedachte dat alle religies een eigen weg naar God kennen. Alle godsdiensten zijn dan in principe gelijk.”

Roberts zei dat veel Amerikanen juist deze vorm van pluralisme aanhangen. „Slechts 22 procent van alle Amerikanen gelooft in een absolute waarheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer