PKN wil bezinning op wereldeconomie
De synode van de Protestantse Kerk in Nederland gaat zich volgend jaar of in 2006 kritisch bezinnen op de huidige wereldeconomie.
Een goed begin daarvoor is de recente, sterk antikapitalistische slotverklaring van de algemene vergadering van de Wereldbond van Hervormde en Gereformeerde Kerken (WARC) in Accra (Ghana). Dat kondigde algemeen secretaris dr. B. Plaisier van de PKN vrijdag aan tijdens de synode van de Protestantse Kerk. Plaisier maakte deel uit van de PKN-delegatie die zich in augustus achter de verklaring van de WARC schaarde. Die verwerpt „de huidige economische wereldorde die ons door het wereldwijde neoliberale kapitalisme wordt opgelegd.”
De WARC veroordeelt ook elk ander economisch systeem, zoals de planeconomie, „dat het verbond van God tart door de armen, de kwetsbaren en de hele schepping uit te sluiten van de volheid van het leven.” Ook keert de verklaring zich tegen „de cultuur van buitensporig consumentisme en wedijverende hebzucht en het egoïsme van de neoliberale wereldmarkt.”
Behalve bijval ontmoette de verklaring bij de synodeleden ook kritiek. „Als de kerk gaat praten over het economisch systeem, gaat ze haar gebied ver te buiten”, zei ouderling J. ten Hove uit Wezep. „Het gaat te ver om te zeggen dat het economische systeem in de wereld de oorzaak is van alle ellende.”
„Ik vraag mij af of er een rechtvaardig economisch systeem bestaat”, zei ouderling-kerkrentmeester M. Visser uit Alkmaar. „Voorlopig zou ik geen beter weten.” Diaken C. Dam uit Vlaardingen hekelde de ongezouten kritiek in de verklaring op de rol van multinationale ondernemingen. „Een goed geleide multinational is te verkiezen boven een corrupte regering.”