Kerk & religie

„Turkije moet afspraken naleven”

De Europese Unie moet Turkije strikt houden aan de voorwaarden die gesteld zijn aan de toetreding van dit land. Vooral nu de onderhandelingen tussen Brussel en Ankara in een beslissende fase zijn gekomen.

Kerkredactie
22 September 2004 10:50Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

Aldus europarlementariër van de ChristenUnie/SGP-fractie B. Belder woensdagmiddag bij de presentatie van een memorandum dat is opgesteld naar aanleiding van de schendingen van mensenrechten in Turkije. De ondertekenaars, tientallen Europese mensenrechtenorganisaties, spreken hun bezorgdheid uit over de onderdrukking van minderheden in dat land. Met name de positie van de grootste christelijke minderheid, de Armeniërs, komt voor het voetlicht. In Turkije leven ongeveer 65.000 Armenen. Turkije ontkent stelselmatig de massamoord op de Armeniërs in 1915 en vervolgt hen die er openlijk over durven spreken.

Met name het criterium van de bescherming van minderheden vereist naleving, aldus Belder. Hij benadrukte ook het belang van handhaving van de mensenrechten door Turkije en het recht op vrijheid van godsdienst van minderheden. De europarlementariër citeerde daarbij uit een brief van de Grieks-Orthodoxe, Syrisch-Orthodoxe, Armeens-Orthodoxe en Rooms-Katholieke Kerk in Turkije. Zij hameren er daarin op dat kerken rechtspersoonlijkheid moeten krijgen. Het ontbreken van deze rechtspersoonlijkheid bemoeilijkt onder meer kerkbouw en het opleiden van kerkelijk werkers. De kerken eisen verder in de brief dat de overheid christenen als volwaardige staatsburgers en niet als politiek gevaarlijke groepen beschouwt.

De open brief van de kerken is opgestuurd naar verschillende Turkse overheidsinstanties, waaronder de ministeries van Binnenlandse en van Buitenlandse Zaken. Ook de Turkse minister-president ontving een kopie.

Volgens Belder hebben de kerken in Turkije tot op heden echter geen reactie ontvangen, „hoewel zij het Verdrag van Lausanne geheel aan hun kant hebben.” Dat verdrag uit 1923 bepaalt onder meer dat niet-islamitische Turkse staatsburgers dezelfde burgerlijke en politieke rechten hebben als moslims.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer