IKV: Politiek stelt zich te diplomatiek op
De politiek stelt zich bij brandhaarden in de wereld meestal te diplomatiek op. Vooral de Europese Unie zou een actievere rol moeten spelen om de situatie in een land als Irak veiliger te maken.
Dat stelde IKV-voorzitter M. van Grafhorst zaterdag bij de opening van de Vredesweek 2004 in Zwolle.
Volgens de voorzitter van het Interkerkelijk Vredesberaad is het Europese model vooral een economisch proces. „Europa moet ook gaan voor bezieling, vrede en sociale gerechtigheid.” Van Grafhorst riep de politiek op onder andere de Nederlandse ambassades een actievere rol te geven in de landen waar zij gevestigd zijn.
Ook bezuinigen op onderwijs vindt Van Grafhorst geen goede zaak. „Er wordt nu zo veel geld uitgegeven aan het veiliger maken van ons land en preventie. Als we dit in onderwijs steken, hoeven we straks geen dure preventieprojecten meer uit te voeren.” Het IKV vindt bovendien dat de Nederlandse en Europese politiek Turkije moeten toelaten tot de EU, omdat dit goed zou zijn voor de hervormingen in dat land.
Ds. J. G. Heetderks, voorzitter van de synode van de Protestantse Kerk in Nederland, pleitte voor een vredesbeweging die zich meer richt op het lokale niveau. „Het is belangrijk het grote verhaal te vertalen in het kleine verhaal. Op plaatselijk niveau moet worden gewerkt aan een vreedzamere samenleving, door contacten te onderhouden met bijvoorbeeld asielzoekers of moslims.”
Volgens ds. Heetderks staat de idee van de maakbaarheid van de samenleving onder druk in de maatschappij. „Kerken mogen daarin niet berusten. Zij moeten zich actief inzetten voor een civiele samenleving.”
De Vredesweekmanifestatie in Zwolle werd bezocht door ruim 300 mensen. Het gaat om een initiatief van het IKV, Pax Christi, de projectgroep Geweld Niet Gewild van de Raad van Kerken en het Centrum voor Internationale Samenwerking Overijssel. De komende week hebben door het hele land activiteiten en kerkdiensten plaats die in het teken staan van de vrede.