Economie

Federal Reserve wijzigt aanpak coronacrisis voorlopig niet

De Federal Reserve blijft voorlopig doorgaan met het opkopen van obligaties en zal de door de coronacrisis getroffen Amerikaanse economie blijven ondersteunen. Maar volgens de Amerikaanse koepel van centrale banken is het momenteel niet nodig om de toch al lage rente in de Verenigde Staten verder te verlagen.

ANP/BLOOMBERG
29 April 2020 20:18Gewijzigd op 16 November 2020 19:06

Het belangrijkste rentetarief van de Fed blijft daardoor tussen de 0 en 0,25 procent liggen. In maart werd de bandbreedte voor het tarief nog twee keer verlaagd. Bij het nieuwe rentebesluit herhaalde de Fed zijn eerdere opmerkingen dat het de rente dicht bij de nul wil houden „totdat het zeker is dat de economie de recente gebeurtenissen heeft doorstaan en op schema ligt om haar maximale doelstellingen voor werkgelegenheid en prijsstabiliteit te bereiken”.

De centralebankiers beschouwen de coronapandemie als een groot risico voor de vooruitzichten op de middellange termijn. Fed-baas Jerome Powell wees er in een toelichting op dat het virus de economie abrupt tot stilstand heeft gebracht en dat het onzeker is hoe lang deze situatie gaat duren. Hij vreest in het tweede kwartaal een ongekend sterke terugval van de economische activiteit in het land. Mogelijk zijn daarom nog extra steunmaatregelen nodig, maar daar wilde Powell woensdag niet op vooruitlopen.

Deskundigen rekenden er in aanloop naar het rentebesluit al niet op dat de Fed de rente zou wijzigen. Vandaar dat er op de aandelenbeurzen in New York niet geschrokken werd gereageerd op de boodschap van Powell en de zijnen. Het sentiment op Wall Street werd vooral gesteund door een hoopgevend bericht over het onderzoek naar een potentieel coronamedicijn.

Eerder op de dag werd al duidelijk dat aan de aanhoudende groei van de Amerikaanse economie een einde is gekomen. In het eerste kwartaal was volgens een raming van de overheid sprake van daling van het bruto binnenlands product (bbp) met 4,8 procent. Dat betekende de sterkste krimp sinds de uitbraak van de financiële crisis in 2008.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer