Op de bres voor multiculturele samenleving
Het lijkt sinds 11 september wel of er ook een aanslag is gepleegd op de verdere ontwikkeling van de multiculturele samenleving, schrijft Mehmet Kaplan. Sinds het verdwijnen van de CD uit de Kamer echter hebben de overige partijen, zo lijkt het tenminste, een deel van het gedachtegoed van de CD overgenomen, merkt hij.
Onder aanvoering van Frits Bolkestein werd de discussie over beperking van asielzoekersstromen naar Nederland ook in de overige partijen aangezwengeld. Niet verkeerd natuurlijk om nog eens goed na te gaan hoe dit probleem bijvoorbeeld in Europees verband door meer landen in goede samenwerking opgelost kan worden.
Na 11 september echter buitelen politici bijna over elkaar heen in het doen van steeds hardere uitspraken over immigranten, asielzoekers en de islam, in combinatie met veiligheid, normen en waarden. Men wekt daarbij de indruk dat de multiculturele samenleving deze normen, waarden en veiligheid aantast. Wat stoort, is dat telkens zogeheten ’islamdeskundigen’ om een mening wordt gevraagd, terwijl bij navraag die ’deskundigheid’ een luchtbel blijkt te zijn.
Koploper en electoraal spekkoper is natuurlijk Pim Fortuyn, die de onvrede van burgers over falend overheidsbeleid handig combineert met uitspraken als „Nederland is vol”, „De islamitische cultuur is achterlijk”, „Artikel 1 van de grondwet mag wat mij betreft worden afgeschaft”, waarmee hij helaas het momenteel ook in Nederland heersende ”Gesundes Volksempfinden” weet aan te spreken.
De verontrusting over dit soort ontwikkelingen neemt nog verder toe als men bedenkt dat er in gevestigde politieke partijen menig allochtone kandidaat van de verkiezingslijsten is verdwenen - en niet altijd om duidelijke redenen. Dit is gebeurd onder andere bij de PvdA en zelfs bij GroenLinks - partijen waarbij je dit toch allerminst zou verwachten.
Ondemocratisch
Binnen de PvdA horen wij zelfs bij herhaling uit de mond van de heer Paul Scheffer dat de multiculturele samenleving een ramp zou zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een aantal linkse politici van Turkse afkomst inmiddels de PvdA heeft verlaten en een eigen partij heeft opgericht.
Zorgelijk is het feit dat een officier van justitie, Teeven, lid is van een ondemocratische partij als Leefbaar Nederland. En bij Fortuyn zien we de naam van iemand van de binnenlandse veiligheidsdienst opduiken. Juist deze mensen moeten onze bevolking in hun totaliteit beschermen. Hoe zit dat nou?
Dat het CDA ook een flinke duit in het zakje doet, is niet zo verbazingwekkend. De smadelijke nederlagen bij de afgelopen verkiezingsrondes en de afwezigheid in de laatste regeringscoalities heeft de christen-democraten zo tot de rand van de wanhoop gedreven, dat Balkenende de multiculturele samenleving officieel als ongewenst heeft betiteld. Janmaat werd voor een dergelijke uitspraak nog door de rechter veroordeeld. Maar blijkbaar is de rechtsmoraal in Nederland ondertussen zodanig veranderd, dat dit soort uitlatingen nu door justitie ongemoeid wordt gelaten. Dit wekt de indruk van rechtsongelijkheid en inconsequent handelen.
De pers die voorheen Janmaat en consorten uitermate kritisch bejegende en daardoor mede heeft bijgedragen aan de alarmering van de bevolking, de politiek en het justitiële apparaat en ten slotte het verdwijnen van de CD uit de Kamer, geeft tegenwoordig zo veel milde aandacht en zendtijd aan onder anderen Fortuyn, dat het lijkt of er van een grote afrekening met paars en het gedachtegoed ten aanzien van de multiculturele samenleving sprake is.
Eed op Allah
Dat vrouwen geen lid mogen worden van een politieke partij in Nederland is geen onderwerp van discussie meer. Het is veel modieuzer geworden om bijvoorbeeld het verschijnsel hoofddoek bij moslimmeisjes of -vrouwen belachelijk te maken, ook als ze hiervoor in vrijheid kiezen. Allochtone politici die voorheen bij hun eedsaflegging als volksvertegenwoordiger toestemming kregen om de eed op Allah af te leggen, zien nu tot hun schrik dat met name vanuit de rechtse christelijke partijen pogingen worden ondernomen om dit ongedaan te maken. Ondanks dat de grondwet hiervoor in principe ruimte biedt, aldus de Hoge Raad.
Laten we niet alleen maar kritisch zijn naar het buitenland -Frankrijk: Le Pen, Oostenrijk: Haider, België: Vlaams Blok, Duitsland: neonazi’s, Scandinavië: neonazi’s- maar laten we ons ook bezinnen op datgene wat er in ons land gaande is.
Belangrijk is natuurlijk om hysterie of hype niet met hetzelfde te beantwoorden. De Nederlandse nuchterheid, zakelijkheid, vrijheidsdrang en tolerantie hebben dit land tenslotte gemaakt tot wat het nu is. Met inderdaad ook een aantal zwakke punten in de huidige samenleving. Maar laten we er wel voor waken dat we bij de aanpak van deze zwakke punten niet uit de bocht vliegen door belangrijke verworvenheden van onze democratische rechtsstaat teloor te laten gaan. Waaronder het behoud en een verstandige verdere ontwikkeling van onze multiculturele samenleving.
De auteur is statenlid voor de PvdA in Gelderland en voorzitter van de Liberale Islam Nederland.