Justitie dagvaardt bouwbedrijven
Justitie heeft vrijdag medewerkers en divisies van de bouwbedrijven Heijmans, BAM en VolkerWessels gedagvaard. Dat hebben de bedrijven bevestigd.
Ook bij het Groningse Koop Holding zijn waarschijnlijk dagvaardingen binnengekomen. Dat bedrijf geeft echter voorlopig geen commentaar.
De dagvaardingen houden verband met de bouwfraudezaak die in november 2001 in de openbaarheid kwam door toedoen van klokkenluider A. Bos, voormalig directeur bij Koop. Sindsdien heeft het openbaar ministerie gewerkt om de zaak rond te krijgen. De eerste zitting in de bouwfraudezaak is op 5 oktober in Rotterdam.
Van Heijmans moet het wegenbouwonderdeel Heijmans Infrastructuur voor de rechtbank verschijnen, evenals drie medewerkers. Een van de gedagvaarde medewerkers is bestuurslid Ton Stuifzand. Deze heeft naar aanleiding van de dagvaarding besloten voorlopig zijn functie neer te leggen. De twee andere medewerkers waren indertijd directeur bij de wegenbouwpoot. Heijmans heeft zijn medewerkers juridische steun toegezegd.
Bij BAM gaat het om twee medewerkers en de regionale wegenbouwdivisie BAM NBM Noordwest. De medewerkers zijn een voormalige bedrijfsleider en de regiodirecteur.
De advocaat van directeur Henk Koop en diens bedrijf Koop Tjuchem wil nog geen commentaar geven. Klokkenluider A. Bos was hier werkzaam en hield een schaduwboekhouding bij van de prijsafspraken van zijn bedrijf met andere bouwondernemingen over projecten in de wegenbouw. Henk Koop is ook verhoord door de parlementaire enquêtecommissie naar de bouwfraude. Het is nog niet duidelijk hoeveel en welke medewerkers van Koop moeten verschijnen.
Van de wegenbouwdivisie van bouwbedrijf VolkerWessels, Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS), zijn vier (ex-)medewerkers gedagvaard. Ook is een dagvaarding gericht tegen de vennootschap KWS. Het bedrijf heeft de juridische steun voor de gedaagden uitbesteed en onthoudt zich de komende tijd van commentaar.
Op 5 oktober volgt nog geen inhoudelijke behandeling van de fraudezaak, maar gaat het om het vaststellen van de te volgen procedure. Veertig zittingsdagen zijn uitgetrokken voor de behandeling van alle zaken.
Naast de bouwers moeten naar verwachting zeven ambtenaren zich verantwoorden voor hun bijdrage aan de fraude. Onder hen is de voormalige directeur gemeentewerken van Hoorn, die inmiddels ontslagen is.
De beschuldigingen tegen ambtenaren en bouwers vermelden overtredingen als oplichting, heling en valsheid in geschrifte. Justitie heeft zich bij zijn onderzoek voorzover bekend gericht op acht wegenbouwprojecten met een gezamenlijke waarde van 25 miljoen euro en een „opgehoogd bedrag” van 6 miljoen.
Een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat liet gisteren weten dat het Screeningsbureau Bouwprojecten van Rijkswaterstaat de stellige indruk heeft dat de overheid al enige tijd veel minder hoeft te betalen voor grote bouwprojecten. In een aantal gevallen is de prijs 20 tot 30 procent lager dan de overheid voorheen betaalde. Volgens hoofd van het Screeningsbureau Van Putten komt dat voor een groot deel door de parlementaire enquête naar bouwfraude, die twee jaar geleden plaatshad. Aannemers gaan daardoor veel minder met elkaar om de tafel zitten dan vroeger. Toen spraken zij met elkaar af welke offertes zij bij de overheid zouden indienen. Zo konden zij een hogere prijs bedingen.