Poetin kondigt preventief optreden tegen terroristen aan
Rusland is serieus bezig preventieve acties tegen terroristen voor te bereiden, heeft president Vladimir Poetin vrijdag gezegd op een internationale burgemeestersbijeenkomst in Moskou. Het persbureau ITAR–Tass heeft dat gemeld.
Verwijzend naar Adolf Hitler zei Poetin dat er niet met terroristen moet worden onderhandeld. ‘Elke concessie leidt tot een uitbreiding van hun eisen en vergroot het aantal slachtoffers.’ Bij recente terreuraanslagen in Rusland, toegeschreven aan Tsjetsjeense rebellen, zijn minstens 430 doden gevallen.
Poetin zei dat Rusland de rest van de wereld al lang probeert te overtuigen van het gevaar van terrorisme, maar tot op de dag van vandaag met dubbele standaards wordt geconfronteerd. ‘Men blijft proberen terroristen te verdelen in ’onzen en anderen’, in ’gematigden en radicalen’,’ zei hij. ‘Dit alles vormt een rechtvaardigende houding tegenover moord en komt neer op medeplichtigheid aan terrorisme.’
‘In de oorlog tegen het terrorisme bestaat geen achterhoede of neutrale zone en waar terroristen niet de nodige weerstand ondervinden duiken hun bases en co(rdinatiecentra op’, aldus de president.
Op dezelfde dag dat Poetin de burgemeestersconferentie toesprak verscheen op een Arabische website een e–mail van de Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev waarin die de verantwoordelijkheid opeist voor de vrijwel gelijktijdige aanslagen op twee vliegtuigen, een zelfmoordaanslag bij een metrostation in Moskou en de bloedige schoolgijzeling in Noord–Ossetië. In het bericht zei Basajev dat hij Poetin in een brief veiligheid heeft aangeboden in ruil voor de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië.
Op een bijeenkomst van een wapenverkoopcommissie, eerder vrijdag, zei Poetin dat Rusland aan meer landen wapens zou moeten verkopen. Tegelijkertijd benadrukte hij dat militaire wapens niet in handen van terroristen terecht mogen komen.
Het leeuwendeel van de Russische wapens gaat naar een paar traditionele partners, ‘twee of drie landen’, zei Poetin. China is de grootste importeur van Russische wapens, gevolgd door India. ‘Het is noodzakelijk de geografie van leveranties te verbreden en nieuwe partners aan te trekken in de sfeer van militair–technische samenwerking’, citeerde het persbureau Interfax de president.
Volgens Poetin nemen nu ongeveer vijftig landen Russische wapens af, ten behoeve van hun eigen veiligheid of voor vredesoperaties van de Verenigde Naties. In enkele gevallen is daarbij een zorgvuldige en vooruitziende regionale politiek onontbeerlijk, zei hij, zonder namen van landen te noemen.
Volgens ITAR–Tass heeft Rusland in 2003 voor ruim 4,5 miljard euro aan wapens verkocht. De regering heeft meer bedrijven toegestaan zelfstandig zaken te doen met het buitenland. Op dit moment hebben dertien wapenfabrieken zo’n vergunning.