Saudi’s willen vele miljarden lenen om crisis op oliemarkt
Saudi-Arabië kan dit jaar voor een bedrag van omgerekend 58 miljard dollar aan staatsobligaties gaan uitgeven om zijn overheidsfinanciën te versterken die hard worden geraakt door de scherp gedaalde olieprijzen. Dat zou de grootste schulduitgifte van Saudi-Arabië ooit zijn, sinds het land zijn debuut maakte op de internationale obligatiemarkten in 2016.
Door de fors lagere olieprijzen staan de inkomsten van Saudi-Arabië sterk onder druk. Daar komt nog de productieverlaging bovenop die onlangs werd afgesproken door oliekartel OPEC, Rusland en andere olieproducenten. Riyad heeft nu te maken met een flink oplopend begrotingstekort en is al bezig de uitgaven te verlagen. Er wordt door de overheid wel geld uitgetrokken om de impact van de coronacrisis op de Saudische economie te verzachten.
Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco zou werken aan de verkoop van een miljardenbelang in zijn pijpleidingtak om zo de kas te spekken. Het bedrijf zou daarvoor adviseurs hebben ingeschakeld.
Economen van de bank Standard Chartered denken dat de economie van Saudi-Arabië dit jaar met 4,5 procent kan krimpen door de lage olieprijs en de productiebeperking. De Britse bank had eerder op groei gerekend. Ook andere economieën in de Golfregio zullen volgens Standard Chartered dit jaar krimpen zoals die van Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.