Frankrijk heeft alvast lijst gemaakt van bedrijven in nood
De Franse regering heeft een lijst opgesteld van bedrijven die mogelijk hulp nodig hebben van de overheid om de coronacrisis te kunnen doorstaan. Dat heeft minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd tegen radiozender France Info.
„Wij zullen niet toestaan dat onze industriële kampioenen, waarin wij miljarden hebben geïnvesteerd, in rook opgaan door een economische crisis die wij sinds 1929 niet meer hebben gezien”, zei Le Maire. Hij verwees zo naar de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Die wereldwijde economische crisis begon in 1929 en duurde bijna tien jaar.
Namen wilde Le Maire niet noemen, maar de betreffende bedrijven weten volgens hem dat zij op hulp kunnen rekenen. Steunmaatregelen kunnen variëren van een kapitaalinjectie tot volledige nationalisatie. Dat laatste is volgens de minister „uiteraard een laatste redmiddel, maar iets wat we niet uitsluiten”.
Le Maire zei desgevraagd wel dat de Franse regering de situatie bij Air France-KLM nauwlettend in de gaten houdt. Hij benadrukte daarbij dat nationalisatie van het luchtvaartconcern, waar zowel Frankrijk als Nederland een aandelenbelang van 14 procent in heeft, „niet de enige oplossing” is.
De Franse regering heeft tot 300 miljard euro aan overheidsgaranties op bedrijfsleningen beschikbaar gesteld. Net als in Nederland kunnen bedrijven uitstel krijgen van het betalen van belastingen en hulp om de lonen door te betalen van werknemers die noodgedwongen thuis zitten. Daarmee is een bedrag van 45 miljard euro gemoeid.
Le Maire riep bedrijven wel op terughoudend te zijn bij het betalen van dividend aan hun aandeelhouders, en rekeningen van toeleveranciers op tijd te betalen. Wie dat niet doet, komt niet in aanmerking voor staatsgaranties op leningen, waarschuwde hij.