Economie

Opnieuw verliezen op Europese beurzen

De Europese beurzen gingen maandag opnieuw omlaag. Beleggers reageerden onder meer op een nieuw steunprogramma van de Federal Reserve voor de Amerikaanse economie. Dat zorgde even voor een opleving. Maar door het uitblijven van een akkoord in de Amerikaanse politiek over een omvangrijk steunpakket werd de vrees voor een wereldwijde recessie als gevolg van de coronapandemie toch weer verder aangewakkerd.

ANP
23 March 2020 17:49Gewijzigd op 16 November 2020 18:39

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,9 procent in de min op 423,72 punten. Door de Fed-ingreep kwam de graadmeter in de loop van de middag even in de plus, om vrijwel direct daarna weer in het rood te zakken. De MidKap daalde 2,7 procent tot 581,11 punten. Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 4,3 procent.

Ahold Delhaize (plus 1,2 procent) vormde een lichtpuntje in de AEX. De supermarktbranche draait als een van de weinige sectoren op volle toeren vanwege de virusuitbraak. Shell werkte een eerder verlies weg en won 3,2 procent. Het olie- en gasconcern snijdt in de kosten en verlaagt de investeringen vanwege de coronacrisis en de lage olieprijzen. Bovendien schrapt Shell de aandeleninkoop om een financiële buffer te hebben in onzekere tijden.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, die terugkeerde naar de AEX, verloor daarentegen 7,3 procent. Maaltijdbestelsite Thuisbezorgd.nl kreeg door de sluiting van de horeca veel nieuwe aanmeldingen, maar zag ook veel restaurants verdwijnen van zijn platform. Uitzender Randstad raakte 6,4 procent kwijt na het schrappen van het dividend. En Philips daalde 2,1 procent. Het zorgtechnologieconcern gaat de productie van medische ventilatoren flink verhogen om aan de sterke vraag van ziekenhuizen te voldoen.

Bij de middelgrote fondsen zakte Intertrust meer dan 9 procent. De financieel dienstverlener heeft naar eigen zeggen nog geen groot omzetverlies geleden als gevolg van de virusuitbraak. Biotechbedrijf Pharming, dat promoveerde naar de MidKap, klom juist 8 procent. Het bedrijf voorziet geen problemen voor de levering van zijn belangrijkste medicijn Ruconest.

De euro was 1,0729 dollar waard, tegen 1,0673 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent in prijs tot 22,30 dollar. Brentolie kostte 4,5 procent minder op 25,77 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer