Sluit inbrekers buiten achter slot en grendel
Langzaam loopt woninginspecteur Erik Zijlstra naar de vrijstaande villa. Zijn ogen glijden automatisch over deuren, ramen en sloten, speurend naar zwakke plekken. En die vinden ze...
De bewoonster van de woning kijkt door haar spion om te zien wie er aanbelt. Voor de woninginspecteur van Preventief.nu zwaait de deur meteen open. „Welkom. Fijn dat je er bent.”
Bij een mevrouw aan de andere kant van de weg is kortgeleden ingebroken. En dus wil haar overbuurvrouw weten hoe het met de veiligheid van háár woning is gesteld. „Zo’n incident vormt vaak de aanleiding voor een woninginspectie”, vertelt Susanne Schat, projectleider bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).
Politiekeurmerk
De Maarnse villa is al heel wat decennia oud. Dat betekent dat het veiligheidsniveau waarschijnlijk niet zó goed is dat hij automatisch voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) in aanmerking komt. Natuurlijk hebben de huidige bewoonster en haar voorgangers weleens een grendeltje en een slotje bijgeplaatst, maar of dat genoeg is om inbrekers buiten de deur te houden…?
Schat: „Bij nieuwbouw moeten projectontwikkelaars en aannemers zich houden aan het meest recente Bouwbesluit, dat behoorlijk strenge criteria rond inbraakpreventie bevat. Bij bestaande bouw gelden die echter niet.”
Erik heeft zijn tablet inmiddels in de aanslag en is klaar voor een inspectieronde. „Laten we bij de voordeur beginnen”, stelt hij voor. Voor een leek ziet die er solide en robuust uit, maar Erik kijkt bedenkelijk. „Hij bevat weliswaar een slot met driepuntssluiting en het kozijn is van hardhout, maar dat zijn dan ook de enige positieve punten. Er is bijvoorbeeld geen cilindertrekbeveiliging aanwezig. Dat betekent dat inbrekers de cilinder vrij eenvoudig uit de deur kunnen halen.”
Positiever is hij over de lamp bij de voordeur. „Prima. Bij elke deuropening in het zicht van de buren hoort verlichting aanwezig te zijn. Dat vergroot de kans dat criminelen tijdens hun inbraakpoging gezien worden.”
En de camera bij de oprijlaan dan? Telt die niet mee voor de veiligheidsscore? Schat: „Dat soort digitale beveiliging behoort niet tot de PKVW-eisen. We kunnen de veiligheid van die apparaten eenvoudigweg niet garanderen. Wie zegt dat ze niet gehackt kunnen worden of gehackt zijn? Bovendien moet je voortdurend op de camerabeelden letten om actie te kunnen ondernemen.”
Rookmelders
In het halletje achter de voordeur tuurt Erik naar het plafond. Waarom? Dat zal toch niet op een potentiële insluiproute liggen? „Nee, ik kijk of er rookmelders op deze etage aanwezig zijn. Die behoren wél tot de PKVW-eisen. Op elke verdieping moet er minimaal één aanwezig zijn.”
De tocht voert verder naar de gameroom. De sloten op de ramen zijn volgens Erik half goed. „Eén ster”, constateert hij. Eén ster? „Het aantal sterren geeft de inbraakwerendheid van sloten aan”, vertelt hij. „De sterren worden verleend door de SKG, de Stichting Kwaliteit Gevelbouw, een onafhankelijke instantie die hang-en-sluitwerk test op sterkte en duurzaamheid.”
De raamboompjes die boven en onder aan het kozijn prijken, zijn helemaal niet SKG-gecertificeerd en het veiligheidsslotje dat de bewoonster heeft bijgeplaatst, voldoet dus maar half. Erik „Elk slot op een raam of deur dat voor inbrekers makkelijk bereikbaar is, moet minimaal twee sterren hebben.”
Draaiknop
Vanuit de woonkamer leidt een dubbele, openslaande deur naar een overdekt terras met de naam ”Binnenhof”. Net als de entree ziet hij er robuust uit, maar opnieuw is Erik kritisch. „Hij heeft wel weer een driepuntssluiting, maar die wordt bediend met een draaiknop aan de binnenkant. Als een inbreker een gat in het kozijn of de ruit boort, kan hij die zó omdraaien.”
Tijdens het vrijblijvende eindgesprek vat Erik de veiligheidsituatie kort samen. „De ramen op de eerste etage, boven het platte dak, en de deuren op de begane grond vormen het grootste risico. Ik adviseer om de cilindersloten in de deuren te vervangen door exemplaren met drie SKG-sterren, eventueel voorzien van een rozet dat uittrekken voorkomt. Ook de grendels en de raambomen zou ik inwisselen voor SKG-gecertificeerde modellen.”
Preventietips
- Zorg ervoor dat je huis er bewoond uitziet als je er niet bent. Dus laat een paar lampjes branden
- Doe je deur altijd op slot. Sloten hebben geen zin als je de sleutel niet omdraait.
- Doe ramen ook dicht als je ‘eventjes’ weg bent. Voor een inbreker maakt het niet uit of je 5 minuten of úren weg bent: als hij binnen 30 seconden binnen kan zijn, pakt hij die kans.
- Zorg voor verlichting bij deuren in het zicht van de buren.
- Breng sterke SKG-sloten op deuren en ramen aan.
- Vraag een woningcheck bij een PKVW-bedrijf aan. Je vindt dat op https://hetccv.nl/keurmerken/vakman/politiekeurmerk-veilig-wonen/
Zie ook: politiekeurmerk.nl/preventietips.