Voor mannen met trouwplannen: een afvinklijstje

Aan je bruiloft gaat veel voorbereiding vooraf, zowel voor de bruid als voor de bruidegom. Voor alle mannen met trouwplannen: weet je niet zo goed waar je moet beginnen, dan geeft deze checklist je een voorzet.

tekst en beeld Elise Verschuure
14 February 2020 10:25Gewijzigd op 16 November 2020 18:14

Als je vriendin ja heeft gezegd toen je haar vroeg met je te trouwen, kunnen jullie beginnen met plannen. De taakverdeling is bij ieder stel anders, dus het is goed om eerst samen elkaars wensen en verwachtingen te bespreken. Daarna is het veel makkelijker om te beslissen welke taken op wiens to-dolijst komen te staan. Misschien houdt je aanstaande wel enorm veel van auto’s en wil zij de trouwauto graag regelen, bijvoorbeeld. Dit lijstje helpt wellicht om het overzicht te bewaren.

■ Maak samen een planning. Schrijf daarin ook op hoeveel tijd je hebt per actie, en hoe lang van tevoren een taak gedaan moet zijn.

■ Hebben jullie een aantal mogelijke trouwdata? Bel eerst de predikant die jullie gaat trouwen of hij op die data kan. De agenda van predikanten zit meestal erg snel vol, dus het is goed om dit twaalf tot zes maanden van tevoren te doen.

■ Als de datum door de predikant is goedgekeurd, kun je contact opnemen met de gemeente en de eventuele externe locatie voor de ceremonie. Ook dit moet minimaal een half jaar van tevoren gebeuren.

■ Als ook de gemeente datum en tijd heeft goedgekeurd en ingepland, kun je contact opnemen met de feestlocatie, om te kijken of daar jullie datum nog niet bezet is. De meeste locaties zullen je uitnodigen voor een gesprek over jullie wensen en hun mogelijkheden.

■ Heb je werk? Neem dan in elk geval de dag van je bruiloft vrij. Of jullie nou op huwelijksreis gaan of niet, als je het je kunt veroorloven is het ook wel fijn om de dagen na jullie grote dag vrij te hebben.

■ Ga in ondertrouw. Ondertrouw is eigenlijk gewoon het aan de gemeente doorgeven dat jullie gaan trouwen. Je geeft de datum en jullie namen door. Tegenwoordig kan dit bij de meeste gemeentes online. De ondertrouw moet ongeveer 6 weken van tevoren geregeld worden.

■ Regel het trouwpak. Bekijk de verschillende opties en vraag aan je aanstaande een stukje stof van haar trouwjurk, zodat je jouw pak precies bij de jurk kunt laten aansluiten.

■ Heb je je pak uitgezocht? Zoek er schoenen bij. Het is belangrijk om je trouwschoenen van tevoren in te lopen, zodat je niet halverwege de grote dag enorme blaren hebt en pijn in je voeten.

■ Accessoires regelen: manchetknopen, ondergoed en sokken.

■ Niet onbelangrijk is hoe je op de trouwdag van A naar B komt. Daar is in de meeste gevallen een auto voor nodig. Het regelen van die auto is meestal de taak van de bruidegom in spé.

■ Steeds vaker worden bruid en bruidegom in de maand voor de bruiloft een keer meegenomen voor een vrijgezellenfeest. Hoewel je waarschijnlijk niets mag weten over wat je gaat overkomen, is het handig om op tijd aan je vrienden door te geven wat je leuk lijkt of wat je absoluut niet wilt. Hopelijk houden ze rekening met je wensen…

■ Meestal is het ook de taak van de man om het boeket en de corsage te regelen. Wat wil je aanstaande? Heeft ze een specifieke bloemist besproken? Als je zelf geen idee hebt: de bloemist is de professional en weet wel hoe een bepaalde stijl consequent door te voeren.

■ Regel je kapper. Hoeveel dagen na een knipbeurt heb je het ideale kapsel? Het is handig om dat van tevoren te bedenken, zodat je de laatste knipbeurt af kunt stemmen op de datum van jullie bruiloft. En mocht de kapper er dan iets te rigoureus de schaar in hebben gezet, dan heb je tenminste nog een weekje om het uit te laten groeien.

■ Er zijn veel mensen die een helpende hand bieden bij het regelen van jullie grote dag. Het is leuk om hen in elk geval een kleinigheidje cadeau te doen. Denk bijvoorbeeld aan de ceremoniemeesters, de getuigen, de chauffeur.

■ Oefen met het strikken van een stropdas of het omdoen van een vlinderstrik. Draag je niet elke dag een stropdas? Dan kan het best lastig zijn om de strik netjes recht te krijgen. Op YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden waar verschillende strik-methodes stap voor stap uitgelegd worden.

■ Bereid je speeches en bedankjes voor, zodat iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt.

■ Bonus: zorg voor een kleine attentie voor je bruid, voor de avond voor jullie bruiloft of voor vlak voordat jullie elkaar zien. Een briefje waarin je vertelt hoeveel je van haar houdt, een klein cadeautje. Het hoeft niet groot te zijn, maar je scoort met dit gebaar zeker punten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer