Terugkeer Nynke Eringa dichterbij
LEEUWARDEN - Wethouder G. Krol van de gemeente Leeuwarden zit in een lastig parket. Nam hij als fractievoorzitter van het CDA vorig jaar stelling tegen het besluit om trouwambtenaar Nynke Eringa eruit te werken, nu moet hij de reactie van het gemeentebestuur verwoorden op de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. „We moeten elkaar als collegeleden eerst eens in de ogen kijken”, formuleert hij voorzichtig.
Het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dat Leeuwarden in strijd met de wet heeft gehandeld, is niet voor tweeërlei uitleg vatbaar. Toch betekent dat nog niet automatisch dat Nynke Eringa als trouwambtenaar terugkeert. Er loopt ook nog een andere procedure en daarvan wil het gemeentebestuur eerst de uitkomst afwachten.Mevrouw Eringa diende na haar ontslag niet alleen een klacht in bij de CGB, maar tekende ook bezwaar aan bij de gemeentelijke commissie Personele Aangelegenheden. Daarna kan ze, indien nodig, in beroep gaan bij de rechter. De beslissing van de gemeentelijke commissie volgt maandag. Dinsdag zal het college van burgemeester en wethouders bekendmaken of Nynke Eringa haar rentree mag maken.
Leeuwarden kan nu toch eigenlijk geen kant meer uit?
Krol: „Een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling is niet bindend. De commissie kan niet zeggen: Gemeente, u moet dit of u moet dat.”
Het zou toch heel ver gaan als een lagere overheid het oordeel naast zich neer zou leggen van een bij wet ingestelde commissie?
„Als mevrouw Eringa met deze uitspraak in de hand naar de rechter stapt, heeft ze inderdaad belangrijk materiaal in handen.”
Dan speelt ze volgens juristen een gewonnen wedstrijd.
„Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat de gemeente Leeuwarden van goeden huize zal moeten komen om de rechter nog aan haar kant te krijgen.”
De terugkeer van mevrouw Eringa is dus zeer dichtbij gekomen?
„Duidelijk is dat de uitspraak gunstig voor haar is en ongunstig voor de gemeente.”
Dat had de gemeente toch gemakkelijk van tevoren kunnen bedenken?
„Dat is achteraf praten. Destijds heeft een meerderheid van de raad gemeend op basis van de toen aanwezige kennis geen ruimte te moeten laten voor gewetensbezwaarde trouwambtenaren.”
Die kennis omvatte toch ook de toezegging van staatssecretaris Cohen aan het parlement dat er ruimte voor zulke ambtenaren zou blijven?
„Maar het probleem is dat de wet die ruimte niet aangeeft. Daardoor ontstond verschil van inzicht en daardoor is er zo veel commotie ontstaan. Feit is nu in ieder geval dat er een duidelijke uitspraak ligt. Mede op basis daarvan zullen we volgende week een besluit over deze kwestie nemen.”