Binnenland

Gemeente Leeuwarden mag Eringa niet weren

UTRECHT - De gemeente Leeuwarden mag trouwambtenaar Nynke Eringa niet weren vanwege haar problemen met het sluiten van homohuwelijken. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling bepaald.

Binnenlandredactie
15 March 2002 12:34Gewijzigd op 11 February 2021 10:30

De gemeente Leeuwarden heeft volgens de commissie in strijd met de wet gehandeld. Sinds vorig jaar eist de gemeente Leeuwarden dat ambtenaren van de burgerlijke stand een verklaring ondertekenen waarin ze te kennen geven ook homohuwelijken te zullen voltrekken. Mevrouw Eringa weigerde dat vanwege haar principiële bezwaren tegen het homohuwelijk. Daardoor kreeg ze geen nieuw contract. Ze was veertien jaar als trouwambtenaar werkzaam geweest.De Leeuwardense trouwambtenaar diende een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling omdat ze vond dat het gemeentebestuur haar had gediscrimineerd op grond van godsdienst. De commissie is dat met haar eens.

De advocaat van mevrouw Eringa, mr. drs. S. O. Voogt, reageert opgetogen over het oordeel van de commissie. „Dit is een heel mooie uitspraak die de weg opent voor verdere procedures.” Doel daarvan is dat mevrouw Eringa kan terugkeren. „Zij wil haar werk als trouwambtenaar dolgraag weer hervatten”, zegt Voogt. Zelf wilde mevrouw Eringa vrijdagochtend niet reageren.

De Rotterdamse advocaat onderstreept het belang van de uitspraak. „Leeuwarden wilde onder geen beding een trouwambtenaar benoemen die om geloofsredenen weigert homohuwelijken te sluiten. Dat kan dus niet.”

Mr. Voogt wijst erop dat de uitspraak in de zaak-Eringa verstrekkende gevolgen heeft voor tientallen andere gemeentebesturen. „Dit is een richtinggevende uitspraak”, benadrukt hij.

Uit onderzoek van de reformatorische vakorganisatie RMU bleek eerder dit jaar dat meer dan honderd gemeentebesturen in ons land geen ambtenaren van de burgerlijke stand willen benoemen als ze gewetensbezwaren hebben tegen het sluiten van homohuwelijken. De RMU schreef zo’n 500 gemeenten aan, waarvan er 450 reageerden. Eenderde van de gemeenten die reageerden, bleek bereid wel tot benoeming te zullen overgaan. De overige gemeenten lieten dat in het midden.

Naar aanleiding van de uitkomst van deze peiling verzocht de RMU de Commissie Gelijke Behandeling een onderzoek in te stellen omdat er volgens de organisatie sprake is van stelselmatige discriminatie. Dat verzoek heeft de commissie afgewezen.

Wel wees de commissie de klacht toe die de RMU indiende namens mevrouw T. van Marle uit Hasselt. Zij wilde trouwambtenaar worden in de gemeente Hattem maar kreeg te horen dat ze een benoeming wel kon vergeten vanwege haar gewetensbezwaren tegen het sluiten van homohuwelijken.

RMU-directeur P. Schalk zegt blij te zijn met de uitspraak van de commissie. „Die ligt in de lijn van onze verwachtingen. Het was duidelijk dat het weren van gewetensbezwaarde ambtenaren in strijd is met de wet.”

Wel noemt hij het „dieptreurig” dat de gang naar de commissie nodig was terwijl de toenmalige staatssecretaris Cohen (Justitie) tijdens de kamerdebatten over het homohuwelijk al had aangegeven dat er ruimte moet zijn voor gewetensbezwaarde ambtenaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer