Moskou–gezinde Alchanov president Tsjetsjenië
De door de Russische regering gesteunde Aloe Alchanov is zondag verkozen tot president van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. De voorzitter van de kiescommissie heeft maandag meegedeeld dat Alchanov 73,5 procent van de stemmen heeft gekregen. Alle stemmen zijn geteld.
De andere kandidaten kwamen niet boven 10 procent. De opkomst lag rond 85 procent. Alchanov (47) kondigde aan korte metten te maken met extremistische separatisten.
De uitslag stond van tevoren al vast. De circa 600.000 inwoners van het onrustige gebied in de Kaukasus konden uit zeven kandidaten kiezen, maar alleen de 47–jarige Alchanov kreeg van het Kremlin alle steun en publiciteit. Een waarnemer van de Raad van Europa in de hoofdstad Grozny noemde de stembusgang „allesbehalve democratisch".
Buitenlandse journalisten in de deelrepubliek betwijfelden of het opkomstpercentage klopt. Ze wezen erop dat Grozny zondag vrijwel verlaten was en dat er bijna niemand bij de stemlokalen had gestaan. Talrijke inwoners hadden de stad verlaten uit angst voor aanslagen.
De stembusgang leek zonder incidenten te verlopen, tot een man zichzelf opblies bij een van de stembureaus. Hij had naar binnen willen gaan met een plastic tasje, maar toen de bewakers de inhoud wilden controleren, rende hij weg en bracht een bom tot ontploffing, waardoor hij om het leven kwam.
Alchanov begint aan wat de meest gevaarlijke klus van Rusland wordt genoemd. Van de vijf laatste leiders van Tsjetsjenië werden vier vermoord.
De vader van drie kinderen is de opvolger van Achmad Kadyrov, die afgelopen mei bij een aanslag door separatistische rebellen om het leven kwam. Alchanov raakte daardoor zelf lichtgewond. Hij was minister van Binnenlandse Zaken van Tsjetsjenië.
De aanslag en de vrijwel dagelijkse schermutselingen tussen rebellen en Russische troepen tonen aan dat de situatie in Tsjetsjenië nog steeds instabiel is. Van een ’normalisatie’, zoals Moskou die graag zou zien, is nauwelijks sprake.
Alchanov wees maandag de mogelijkheid tot overleg met rebellenleider Aslan Maschadov resoluut van de hand. „Maschadov en het wahabisme (een radicale stroming in de islam) hebben geen toekomst in Tsjetsjenië", zei de toekomstige leider van Tsjetsjenië volgens het persbureau Itar–Tass. Maschadov leeft verborgen in de afgelegen bergen van de Kaukasus. Hij heeft gezworen ook de nieuwe president van Tsjetsjenië te doden.
Mogelijk hebben de rebellen in de aanloop naar de verkiezingen hun kracht laten zien door aanslagen te plegen op de twee vliegtuigen die afgelopen dinsdag vrijwel gelijktijdig in het zuiden van Rusland neerstortten. De Russische politie neigt ernaar de rampen te wijten aan een terroristische aanslag, maar de autoriteiten hebben Tsjetsjeense rebellen vooralsnog niet als daders aangewezen.