Ontraden

13 November 2019 16:59Gewijzigd op 16 November 2020 17:29

Ds. H. J. Vazquez (Emmen) denkt dat het woord „ontraden” misverstanden kan oproepen. „Gemeenteleden denken dan dat iets niet mag. Misschien kunnen we beter niet het woord ontraden gebruiken. Kerkenraden moeten met wijsheid en terughoudendheid met dans en drama omgaan.”

Ook ouderling J. B. Groot Nibbelink uit Pijnacker vindt dat het gebruik van dans en drama in de eredienst aan de plaatselijke kerken moet worden overgelaten.

Ds. M. A. Kempeneers (Katwijk) wil –net als ds. Vazquez– het woord ontraden schrappen, maar om een andere reden. „In 2007 werd het gebruik van de Nieuwe Bijbelvertaling met klem ontraden, maar die wordt nu in veel erediensten gebruikt.”

Ds. G. R. Procee (Middelharnis): „We zijn een Woord-kerk. Als dans en drama het beeld bepalen, dan gaat dat ten koste van de Woordverkondiging.” Hij wil het woord ontraden vervangen door „afwijzen.”

Namens de commissie zegt ds. N. C. Smits (Purmerend) dat kerkenraden aan de ene kant zelf een verantwoordelijkheid hebben inzake dans en drama in de kerk. Aan de andere kant bevatten dans en drama „elementen die strijdig zijn met de gereformeerde eredienst. Dat leidde tot de conclusie: ontraden. Als we kiezen voor afwijzen, dan devalueren we de betekenis van ontraden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer