Economie

Stikstofkwestie kost bouwers miljarden

De Nederlandse bouwsector loopt de komende jaren miljarden aan omzet mis als gevolg van de stikstofproblematiek. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van ABN AMRO.

Redactie economie
22 August 2019 01:08Gewijzigd op 16 November 2020 16:46
beeld ANP
beeld ANP

De bank raamt de schade de komende vijf jaar op 14 miljard euro. Vooral veel wegenprojecten zijn door de recente uitspraak van de Raad van State (RvS) onzeker.

Onlangs verklaarde de hoogste algemene bestuursrechter het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) ongeldig. Dat zorgde er direct voor dat verschillende bouwprojecten vertraagd werden, of dat er in zijn geheel een streep doorheen ging.

Het PAS maakte het eerder mogelijk om in de buurt van zogeheten Natura 2000-gebieden te bouwen of veehouderijen uit te breiden. De stikstof die hierbij vrijkwam, werd gecompenseerd met maatregelen op lange termijn. Nederland telt 118 Natura 2000-gebieden.

Met de uitspraak van de RvS kan dat nu niet meer. Bedrijven in Nederland mogen nu pas bouwen als ze kunnen bewijzen dat de natuur in de omgeving er geen last van heeft. Die bewijslast is erg lastig, omdat er vrijwel altijd wel stikstof vrijkomt.

Geblokkeerd

Eerder was al bekend dat tientallen projecten op het gebied van landbouw, woningbouw en infrastructuur dreigen te worden geblokkeerd als gevolg van de kwestie. Volgens ABN AMRO is zeker 43 procent van alle wegenprojecten onzeker, bij elkaar goed voor 9 miljard euro aan omzet.

Daarnaast lopen bouwers tot en met 2023 jaarlijks zeker 1 miljard euro mis omdat woningbouwprojecten op losse schroeven komen te staan.

Het gaat onder meer om de grote infraprojecten A27/A12 rond Utrecht en de A12/A15 bij Arnhem. Deze zijn goed voor 2 miljard euro.

Verder wijst ABN AMRO op een oudere lijst van projecten uit een bijlage van de Regeling natuurbescherming die mogelijk geraakt worden. Het zou om zo’n tien infraprojecten gaan met een totale waarde van 4,5 miljard euro. Ook gemeentelijke en provinciale projecten worden getroffen.

Noodwetgeving

Volgens Joep Rats van brancheorganisatie Bouwend Nederland moet er noodwetgeving komen om te voorkomen dat bouwbedrijven ten onder gaan door de stikstofuitspraak. Die oproep deed hij donderdag bij BNR Nieuwsradio.

Meerdere lokale actiegroepen riepen een dag eerder de overheid op om olie- en gaswinningsprojecten in de buurt van natuurgebieden voorlopig niet toe te staan als deze leiden tot stikstofuitstoot. Dit deden ze in een open brief aan Johan Remkes, die werkt aan een advies over het stikstofbeleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer