„Shell vreest overname door Total”
Shell maakt zich op voor een overnamebod van de Franse branchegenoot Total. Het Brits/Nederlandse olieconcern vreest een bod, nu het kwetsbaar is voor overnames. Er zijn echter nog geen gesprekken geweest tussen beide ondernemingen.
Dat meldde zondag de Britse zondagskrant The Observer, die zich baseert op bronnen binnen Shell. Een woordvoerder van het concern wilde zondag niet op „speculaties in de media” ingaan. Ook een zegsvrouw van Total weigerde te reageren op het artikel.
Total wordt volgens de krant als enige partij gezien die toestemming van de kartelautoriteiten kan krijgen om Shell over te nemen. De Franse onderneming is de op drie na grootste oliemaatschappij ter wereld. Shell is nummer drie.
Shell kwam in de problemen nadat de multinational dit jaar de bewezen reserves voor olie en gas met 23 procent, ofwel 4,4 miljard vaten, moest afwaarderen. De affaire gaf het imago van Shell een flinke opdoffer. Drie topbestuurders moesten het veld ruimen wegens de afwaardering.
Shell-bestuurders erkennen volgens The Observer dat de reserves door een overname kunnen worden aangevuld. Daar komt bij dat Shell en Total goed bij elkaar passen, stellen analisten in de krant. De sterke positie van de Franse onderneming in het Midden-Oosten versterkt die van Shell in dat gebied. De olieconcerns zouden bovendien samen de grootste speler in Nigeria worden.
De afgelopen jaren heeft er een consolidatie in de olie-industrie plaatsgevonden, waaraan Shell nauwelijks heeft meegedaan. Het huidige Total is bijvoorbeeld het product van het samengaan van Total, Petrofina en Elf. Concurrent Exxon is samengegaan met Mobil en Texaco heeft Chevron gekocht.
Een woordvoerder van Shell vertelde zondag wel dat het concern onderzoek wil doen naar de twee grootste olievelden in Irak. Het olieconcern heeft een bod uitgebracht op dit project.
Shell hoeft geen werknemers naar Irak te sturen, als het concern de opdracht krijgt. Het onderzoek naar de mogelijkheden van de velden bij Kirkuk en Rumalia kan gewoon in Nederland gebeuren. De velden zijn al tientallen jaren in gebruik en alle relevante gegevens zijn bekend, aldus de zegsman. „Het gaat om een bureaustudie.”
Shell heeft een bod uitgebracht, omdat de twee velden essentieel zijn voor de toekomstige olieproductie van Irak. Bovendien hoopt de onderneming er goede contacten met de Iraakse autoriteiten aan over te houden. Het aanhoudende geweld in Irak maakt bedrijven huiverig om er aan de slag te gaan. Onder meer daarom zag Shell begin juni af van een bod op het eerste contract voor buitenlandse bedrijven om olie te winnen in het land. De onderneming vond daarnaast de voorwaarden niet goed genoeg.
Hoewel de Iraakse olie-export onzeker is, is er geen enkele reden voor de OPEC-leden om de productie op te voeren om zo de prijzen omlaag te krijgen. Dat zei de Iraanse vertegenwoordiger bij de organisatie van olie-exporterende landen zaterdag. Volgens hem worden er 2,8 miljoen vaten per dag meer geproduceerd dan bij de bestaande vraag nodig is. Hij voorspelde dat de olieprijzen zullen blijven stijgen als gevolg van militaire en politieke spanningen en dat de wet van vraag en aanbod nu niet geldt.