Spiesjes met groenten en halloumi voor op de barbecue
„Gaat de kaas dan niet smelten?” Met één wenkbrauw omhoog kijkt ze me aan op de groenteafdeling van de supermarkt. Mijn overbuurvrouw. De drijvende kracht achter de buurtbarbecue.
Toen ik haar zag, dacht ik maar één ding: o help, weer niet op tijd gereageerd op de uitnodiging voor het jaarlijkse festijn. „We komen hoor”, zei ik na een onduidelijk excuus waarin de flarden „paar dagen logeren”, „misschien niet op tijd thuis” en „toen helemaal vergeten” de rode draad vormden. „Kan ik misschien nog wat meenemen?” vroeg ik er meteen achteraan. „Spiesjes met groenten en halloumi? Een soort kaas is dat”, voegde ik eraan toe, toen ik zag dat het niet landde.
Het leuke aan die kaas, oorspronkelijk gemaakt van schapen- en geitenmelk, is dat hij stevig blijft als je hem bakt. Het is vast dankzij die eigenschap dat de kaas uit Cyprus flink in opmars is. Zo zelfs, dat Cypriotische schapen- en geitenboeren de vraag amper aankunnen, meldde The Guardian eind vorig jaar. In de soorten die in Nederland te vinden zijn is trouwens vaak koemelk verwerkt.
De spiesjes voor de buurtbarbecue bestonden uit meer groenten dan kaas. Gezond en duurzaam – maar de echte reden was dat ik zo op het nippertje maar één pakje halloumi te pakken kreeg.
En nee, de kaas smolt niet. De veel-groenten-weinig-kaasspiesjes bleven keurig op het barbecuerooster liggen. Gelukkig maar.
Groente-halloumispiesjes
Ingrediënten (voor 15 stokjes): 1 vrij kleine courgette; 5 snackpaprika’s (of 2 puntpaprika’s; 8 kleine uien; 150 g halloumi; olie om te bestrijken; houten satéprikkers.
Bereiding
Laat de houten prikkers een paar uur weken in koud water, om verbranden te voorkomen.
Was de courgette, pel de uien. Snijd de courgette in 2 centimeter dikke plakken, en verdeel de plakken in helften of kwarten, afhankelijk van de grootte van de courgette.
Snijd elke minipaprika in drie stukken: een mooie punt en twee brede ringen. De steelaanzet mag je wegsnijden. Verdeel de ui in 4 parten. Snijd de halloumi in mooie blokken.
Rijg de groenten afwisselend aan de stokjes en zorg dat de halloumi stevig vast zit tussen de groenten (bijvoorbeeld: courgette-ui-paprika-halloumi-ui-courgette). Soms zal er een blokje kaas splijten, daar is weinig aan te doen. Gesneuvelde stukjes kun je prima zo opeten, of nog lekkerder: eerst even bakken in de koekenpan.
Bestrijk de spiesjes rondom met olie en bak ze gaar op een niet te hete plek op de barbecue. De groenten mogen iets knapperig blijven.