„Jeugd zit niet te wachten op kerkgang bij buurkerk”
xx
Ds. R. Stigter (Delfgauw) vertegenwoordigt de generatie van dertigers en veertigers, die volgens hem „een hekel” heeft aan instituten.
Ouderling E. R. Fledderus –„ik hoor zelf gelukkig ook nog tot die generatie”– wijst erop dat vergaderen er gewoon bij hoort in de kerk, die ook de generatie faciliteert.
Ouderling H. B. T. Kronemeijer (Beetsterzwaag) haalt de woorden aan die onlangs in het Friesch Dagblad werden opgetekend uit de mond van ds. W. Beekman uit Koudum: „De jeugd zat er niet op te wachten om bij de buurkerk naar de kerk te gaan. „Dat is niet ons thuis”, zeiden ze dan.” Ouderling Kronemeijer wil er maar mee zeggen dat allerlei bovenplaatselijke initiatieven niet altijd de oplossing zijn.
Dr. H. Wevers, voorzitter Generale Raad van Advies (GRA) roept ertoe op om te kijken hoe ver men kan komen met het invullen van de genadegaven, met een verwijzing naar Romeinen 12.
Ds. P. Vroegindeweij (Lexmond) –„net de veertig gepasseerd” sluit zich aan bij een pleidooi dat net klonk, om geen karikatuur te maken van de generatie dertigers en veertigers. Ook in de praktijk blijkt dat dertigers de structuur goed geregeld willen hebben.
Ds. Stigter reageert op het beeld van de karikatuur: „Ik ben ooit per ongeluk mede-schrijver geweest van het manifest Dominee 2.0. We waren een hype, maar na een jaar waren we weg. Dat kwam omdat we geen structuur hadden. Dat heb ik er ook wel van geleerd.”
Ds. T. J. Oldenhuis (Coevorden, Evangelisch-altreformierte Kirche) wijst erop dat het van belang is dat de kerk het Evangelie van Jezus Christus laat horen. „Wij zijn niet de mensen die getekend hebben bij het kruisje, maar wij zijn getekend door het kruis.”