Economie

„De MDP is geen one-issuepartij”

De Moslim- Democratische Partij (MDP) moet in 2006 in een aantal grote Nederlandse steden meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zegt Nabil Marmouch, voorzitter van de Nederlandse tak van de Arabisch-Europese

Liga (AEL). „We maken veel werk van het opleiden van kader.”

Binnenlandredactie
6 August 2004 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:30

Marmouch volgt als voorzitter van de AEL de ontwikkelingen rond de komst van een moslimpartij op de voet. „De AEL heeft het initiatief genomen voor de oprichting van de partij.” De banden zijn weliswaar sterk -Marmouch spreekt meermalen over wij als hij het over de MDP heeft-, toch staan de AEL en MDP volgens Marmouch formeel los van elkaar. „Welke strategie de partij kiest, bepalen de initiatiefnemers zelf.”

Bestaat de MDP formeel al?
„Nee, op dit moment nog niet. Ik verwacht dat de oprichting binnen enkele maanden een feit is. We zijn op dit moment bezig met het scholen van kader. Want het zijn relatief jonge mensen die aan het roer staan van de MDP. We willen niet de fout maken dat er alleen maar opportunisten in de partij komen die maar wat roepen.”

Bij de verkiezingen afgelopen juni in Vlaanderen was de MDP niet echt succesvol. Zal het in Nederland beter gaan?
„Voordat we plannen gingen maken om een partij op te richten is wel degelijk gekeken of het zinvol was om er aan te beginnen. We mikken in eerste instantie op gemeentelijk niveau, omdat de kans op succes bij de verkiezingen daar het grootst is.”

Hoe groot schat u de aanhang voor een partij als de MDP?
„Dat is nog niet te zeggen. Heel belangrijk daarin is het succes van de campagne die we hopen te gaan voeren.”

Hebben de gevestigde partijen steken laten vallen bij het bereiken van moslims?
„Niet zonder meer. Kijk, een moslim kan niet zomaar socialist worden en in de PvdA actief zijn. Dan zou hij een deel van zijn levensovertuiging moeten opgeven.”

Moet het kiezerskorps nog gemobiliseerd worden?
„Traditioneel gaan veel allochtonen niet stemmen. Dat komt voor een deel doordat ze hun stem niet toevertrouwen aan de bestaande politieke partijen. Als er een moslimpartij komt, zullen ze hopelijk wel gaan stemmen. Daarnaast hopen we dat mensen hun betrokkenheid tonen door zich kandidaat te stellen voor de partij.”

Dreigt de MDP niet slechts op te gaan komen voor onderwerpen die gerelateerd zijn aan de islam?
„Het moet een brede politieke beweging worden, beslist geen one-issuepartij. Alleen willen wij politiek bedrijven vanuit onze islamitische levensovertuiging, net zoals andere partijen dat doen vanuit een christelijke levensvisie.”

Wat gaat er veranderen in Nederland als de MDP aan de macht komt?
„Op dit moment zijn we nog te druk met voorbereidingen om daar over na te denken. Wij zullen echter voluit democratisch te werk gaan. Laten we eerst maar eens zien of we ergens in een grote stad een zetel kunnen bemachtigen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer