Kerk & religie

LOI-opleiding theologie blijkt aan te slaan

Het afstandsonderwijs theologie via een samenwerkingsverband van de Theologische Universiteit Kampen (ThUK) en de LOI (Leidse Onderwijsinstellingen) blijkt een groot succes te zijn. Inmiddels staan er 70 studenten ingeschreven, terwijl er was gerekend op gemiddeld 25 studenten per jaar.

Kerkredactie
2 August 2004 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:29

„Met dertig inschrijvingen per jaar zal het aantal studenten in de toekomst snel in de honderden lopen”, verwacht Marten Jan Kuipers, bestuursvoorzitter van het LOI.

Twee jaar geleden begon de LOI samen met Kampen de opleiding. „Wij volgen altijd de trends in de samenleving”, zegt Kuipers. „Mensen krijgen weer belangstelling voor de bronnen. Je ziet overal weer spirituele interesse ontstaan, belangstelling voor religie en filosofie. Mensen hebben soms een prachtige baan en weet ik wat niet allemaal, maar krijgen het gevoel dat ze toch wel erg eendimensionaal bezig zijn. Zo’n studie theologie kan hun leven persoonlijk verdiepen. Wat dat betreft hebben we het tij mee. En ik vermoed dat de trend nog niet op zijn retour is.”

De opleiding bestaat uit een driejarige bacheloropleiding en een masteropleiding van één of drie jaar. In de bacheloropleiding wordt een brede basis gelegd: studenten krijgen de vakken bijbelwetenschappen, kerkgeschiedenis, crossculturele theologie, systematische en praktische theologie aangeboden. Behalve de theologische vakken zijn in het studieprogramma ook de talen Grieks, Latijn en Hebreeuws opgenomen. Als cursusmateriaal worden boeken en zelfgeschreven lesmateriaal gebruikt. Alle studiecontacten verlopen via ThUK-LOI Campus, de „digitale leeromgeving op internet.” Drie keer per jaar krijgen cursisten de gelegenheid om aan de ThUK informeel contact te hebben met docenten en medestudenten.

Na het afronden van de bacheloropleiding mag iemand zich bachelor of theology noemen. Met deze titel op zak kan hij of zij doorstromen naar een van de masteropleidingen en in aanmerking komen voor de titel master of theology & divinity (na de driejarige opleiding predikantschap), master of theology & spiritual care (na de driejarige opleiding geestelijke verzorging) of master of theology (na de eenjarige opleiding verdieping). De belangstelling om door te stromen naar de mastersopleiding is groot, aldus de organisators.

De studie blijkt bepaald niet alleen ouderen te trekken, zoals aanvankelijk werd verwacht. Veertig procent van de ingeschreven studenten is onder de 40 jaar; de helft van hen is onder de 20. Kuipers: „De leeftijdsspreiding van jong naar middelbare leeftijd en ouderen is opvallend. De studie is ook niet alleen interessant voor persoonlijke verdieping, maar ook vanuit beroepsperspectief. Verschillende cursisten overwegen na de voorbereidende studie geestelijk verzorger of predikant te worden.” De deelnemers komen uit alle mogelijke kerken, weet Kuipers, „een prachtige afspiegeling van het religieuze landschap in Nederland.”

Is het niet veel aardiger om in een collegezaal te zitten? „Dat kan altijd nog via de trainings- en ontmoetingsdagen. Het voordeel van de huidige opzet is dat de student een direct, persoonlijk contact heeft met de docent, een een-op-eenbenadering. Wel is het een van onze aandachtspunten om meer op ontmoeting gerichte dagen te organiseren. Maar het blijft altijd een open vraag of er dan genoeg mensen komen opdagen. Mensen kiezen voor dit soort onderwijs vanuit verschillende motieven. Het afstandsonderwijs is ook steeds meer geaccepteerd omdat men beseft dat het veel voordelen heeft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer