Druk op christenen Oezbekistan neemt toe
Christenen in Oezbekistan zijn de afgelopen weken onder toenemende druk van de zogenaamde veiligheidspolitie komen te staan. Dat meldt Forum 18, een gezaghebbende informatiebron als het gaat om schendingen van de vrijheid van godsdienst.
Sinds zes maanden is de baptistengemeente in Urgench, een stad in het noordwesten van Oezbekistan, officieel haar registratie afgenomen. Dat betekent in de praktijk dat de kerk een verboden organisatie is geworden. Dat het vervallen van de registratie nadelig werkt voor de leden van de gemeente, bleek vorige maand. Gemeentelid Sharovat Allamova werd toen door de politie opgepakt op de beschuldiging van het verstrekken van inlichtingen aan geheime diensten van andere landen. Van de vrouw werd, op straffe van detentie in een gevangenis, geëist dat ze zou vertellen voor welk land ze inlichtingen verzamelde. De volgende dag pakte de politie een ander lid van de gemeente in Urgench op voor ondervraging. Hem werd de beschuldiging voor de voeten geworpen dat de kerk steun zou aannemen van buitenlandse hulporganisaties.
Studenten van de universiteit van Oezbekistan hebben verklaard dat ze van de colleges worden geweerd als ze banden hebben met „illegale” christelijke organisaties. Zeer recent zijn drie studenten van de Karakalpak Universiteit in Nukus, de hoofdstad van Karakalpakstan, een semi-autonome regio in Noordwest-Oezbekistan, beschuldigd van het feit dat ze lid zouden zijn van een verboden protestantse sekte. Er werd gedreigd met uitsluiting van de universiteit als de studenten bijeenkomsten van deze gemeente zouden blijven bijwonen.
Reeds eerder meldde Forum 18 dat de campagne tegen protestanten in Noordwest-Oezbekistan steeds heftiger vormen aanneemt. Zo werd in april de protestantse agrariër Murat Abatov, woonachtig in een dorp ten noorden van Nukus, onder grote druk gezet om zijn geloof te herroepen. Weigerde hij dit, dan dreigde de directeur van de staatsboerderij waarvan Abatov zijn land huurt, dit in beslag te nemen. De oudsten van het dorp riepen hun dorpsgenoten op niets meer met Abatov van doen te willen hebben en hem zelfs niet meer te groeten.
Forum 18 constateert dat het erop lijkt dat de autoriteiten in Noordwest-Oezbekistan een nieuwe tactiek uitproberen in hun pogingen om protestanten te bekeren tot de islam: gewone burgers tegen hen ophitsen, zodat de autoriteiten later kunnen zeggen dat zij slechts de wil van de bevolking hebben uitgevoerd.