Kerk & religie

Chinese scholier moet atheïst zijn

Chinese scholen maken gebruik van intakeformulieren waarin naar godsdienst en kerkelijke gezindte wordt gevraagd. „Dat is op zich niet schokkend, maar wel is het angstaanjagend dat scholieren en studenten expliciet gevraagd wordt aan te kruisen dat men atheïst is.”

Redactie kerk
18 September 2018 08:28Gewijzigd op 16 November 2020 14:08
Chinezen staan na te praten na de dienst in een van de grootste kerken in Peking.  beeld RD
Chinezen staan na te praten na de dienst in een van de grootste kerken in Peking. beeld RD

Dat stelde Stichting China maandag.

Christenen in China maken in hun e-mailcorrespondentie steeds vaker gebruik van een geheimtaal om zoekmachines van politie en geheime diensten te misleiden, aldus de Nederlandse stichting. Voor begrippen als christen, christelijke gemeente, geloof en kerk gebruikt men woorden die niet als zodanig herkenbaar zijn.

Stichting China wordt steeds meer geconfronteerd met negatieve gevolgen van de nieuwe regels inzake het uitzenden van kerkdiensten. Chinese huisgemeenten spreken van „de meest draconische aanslag op godsdienst sinds de Culturele Revolutie” van 1966 tot 1976.

De stichting is dankbaar dat er verspreid over heel China verschillende zogeheten minibijbelscholen functioneerden. Op deze scholen zaten nooit meer dan tien studenten, om te voorkomen dat de politie hen van overtreding van het samenscholingsverbod of van onwettige kerkelijke activiteiten zou kunnen beschuldigen.

Uit de nieuwsbrief van Stichting China blijkt dat de leider van deze minibijbelscholen is opgepakt, tot zeven jaar cel is veroordeeld en dat daarmee het netwerk is opgerold. Het lijkt erop dat er geen studenten zijn gearresteerd.

De autoriteiten sloten vorige week de grootste protestantse ‘huiskerk’ in Peking, de Zion Kerk. De sluiting vond plaats nadat 34 huiskerken in Peking een gezamenlijke verklaring publiceerden waarin ze de regering vroegen de godsdienstvrijheid te respecteren.

De communistische regering in China werkt aan een wet waarin het ook buitenlanders verboden wordt religie via internet te verspreiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer