Peking sluit huiskerk met 1500 leden
Het stadsbestuur van Peking heeft een van de grootste niet-geregistreerde protestantse kerken in de stad verboden. Bij de ‘huiskerk’ is ook „illegaal promotiemateriaal” in beslag genomen.
Dat meldde persbureau Reuters maandag.
De Sionkerk weigerde in april bewakingscamera’s van de overheid op te hangen. Sindsdien zetten de autoriteiten de gemeente steeds meer onder druk. Dat leidde zondag tot sluiting van het kerkgebouw. Ambtenaren noemden de diensten illegaal en verzegelden het gebouw. Honderden kerkgangers werden ondervraagd.
Volgens de autoriteiten heeft de 1500 leden tellende gemeente overheidsregels overtreden door niet-geregistreerde bijeenkomsten te organiseren. Mensenrechtenorganisatie ChinaAid meldde dat de Sionkerk elders diensten gaat beleggen.
Volgens de hoofdvoorganger van de Sionkerk, Jin Mingri, zal de groei van de kerk doorgaan en de acties van de overheid het conflict alleen maar vergroten. „De enige op Wie wij kunnen vertrouwen in dit land is God”, liet hij persbureau AP weten.
Vijfjarenplan
De sluiting van de Sionkerk staat niet op zichzelf. In april dit jaar gaf het ministerie van Religieuze Zaken aan dat kerken het leiderschap van de Communistische Partij moeten erkennen. Sinds september moeten kerken een vijfjarenplan indienen waarin ze vastleggen hoe ze vorm gaan geven aan de zogenoemde sinificatie, de ”verchinezing”.
De Chinese overheid beschouwt het christendom als een westerse bedreiging en Chinese christenen als besmet met gevaarlijke westerse idealen. Doel van de sinificatie is de consolidatie van de macht van president Xi Jinping en de Communistische Partij. Het leidt tot de strengste systematische onderdrukking van het christendom sinds de opname van religieuze vrijheid in de grondwet in 1982.
China heeft ook strengere regels afgekondigd voor kerken die op internet actief zijn. Toestemming van de overheid is voortaan nodig om diensten uit te zenden in een gesloten netwerk. Alleen kerken die „politiek juist en moreel betrouwbaar” zijn, krijgen een licentie. Daarbij moeten gebruikers voortaan geregistreerd worden. Het maken van bekeerlingen is volgens de nieuwe regels niet langer toegestaan.
Verbrand
De druk op de huiskerken is door deze maatregelen fors toegenomen. Bijbels worden verbrand, kruisen vernietigd, kerken gesloten. Kerkbezoekers wordt soms gevraagd documenten te ondertekenen waarin zij afstand doen van hun geloof.
Vooral huiskerken in Peking lijden hieronder. Honderden kleine huiskerken zijn daar de afgelopen tijd gesloten. Veel van deze gemeenschappen komen nu in het geheim samen.
Niet alleen christenen maar ook Oeigoeren, een etnische minderheid in het noordwesten van China en overwegend islamitisch, hebben te maken met het overheidsoptreden. Volgens de Verenigde Naties zitten inmiddels 1 miljoen Oeigoeren in kampen opgesloten om daar te ”verchinezen.”
Zie ook:
Hoe de Chinese overheid de kerken dwarszit, Reformatorisch Dagblad (29-08-2018)