Warmere Noordpool remt weersverandering
De opwarming van de Noordpool remt weersveranderingen. Het maakt de hittegolven in onze contreien gevaarlijker, stelt een nieuwe studie. De opwarming van het Noordpoolgebied vertraagt de circulatie van grote luchtstromen zoals de straalstroom. Door de vertraging verliezen ze de kracht om het weer te veranderen. In gematigde zones, vooral in Europa, Rusland, de VS en China, komt het weer daardoor sneller vast te zitten. Hoge- en lagedrukgebieden raken geblokkeerd.
Extreem
Dat kan ’s zomers leiden tot „zeer extreme extremen”, waarschuwden onderzoekers van het Instituut voor Klimaatimpactonderzoek in Potsdam en de Vrije Universiteit Amsterdam in onlangs in het tijdschrift Nature. Warme periodes kunnen extreem warm worden en ongewoon lang gaan duren. Neerslag kan zeer hevig worden.
Hittegolven
Het Noordpoolgebied warmt twee tot vier keer sneller op dan de rest van de planeet. Het maakt het temperatuurverschil met de centrale breedtegraden van de aarde kleiner. Winden hebben daardoor te weinig kracht om in de zones ertussen, onze gematigde gebieden, de drukgebieden te verplaatsen. Sinds het eind van de jaren tachtig zijn extreme weerfenomenen in de gematigde klimaatzones toegenomen. Ook dit jaar waren er ongewoon veel hittegolven (IPS).