Economie

Kamperen met een houtkachel en bedstee

Snel een bakje koffie zetten is er op de ”back to basic”-camping niet bij. „Eerst de houtkachel opstoken, een keteltje water erop, koffiebonen malen en na driekwartier zit je puur te genieten”, vertellen de gasten Jeffrey en Mona Voll uit Rotterdam lyrisch. Zij verblijven op een Betere Boeren Bed-camping in Lochem.

Raph Schouten (ANP)
9 July 2004 20:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:24
LOCHEM – Snel een bakje koffie zetten is er op de ”back to basic” camping” niet bij. „Eerst de houtkachel opstoken, een keteltje water erop en na drie kwartier zit je puur te genieten”, vertellen de gasten Jeffrey en Mona Voll uit Rotterdam. Foto ANP
LOCHEM – Snel een bakje koffie zetten is er op de ”back to basic” camping” niet bij. „Eerst de houtkachel opstoken, een keteltje water erop en na drie kwartier zit je puur te genieten”, vertellen de gasten Jeffrey en Mona Voll uit Rotterdam. Foto ANP

In de tien tenthuisjes van 9 bij 5 meter op het boerenerf ’t Draafsel in Lochem zijn elektra, gas en verwarming ingewisseld voor de houtkachel, bedstee en olielampen. De gasten komen vooral uit de Randstad, zijn hoogopgeleid en lezen lifestyle-magazines als VT Wonen en Buitenleven. Wat ze gemeen hebben is het verlangen naar minder. In de Betere Boeren Bed-camping (BBB) komen ze aan hun trekken.

Op dit moment zijn er in Nederland vijf BBB-campings. Het lijkt een nonchalant bedacht idee, maar er zit een zeer doordacht franchiseconcept achter. Een kleurrijke brochure en de internetpagina www.boerenbed.nl illustreren dat nog eens.

Het concept, waarin plastic speelgoed verboden is en de waterpomp onder de kinderen mateloos populair is, blijkt vier maanden na de introductie een voltreffer. „We zijn dit hoogseizoen helemaal volgeboekt. Ook in de andere periodes overtreft het alle verwachtingen”, zeggen Harry en Gerda Ligtenbarg. Ze hebben een boerenbedrijf met vijftig melkkoeien en zochten een bijverdienste. De minicamping trok hen niet, omdat er daar al zo veel van zijn.

De koepelorganisatie Het Betere Boeren Bed levert de volledig ingerichte tenthuisjes. Dat geldt ook voor de houtgestookte broodoven waarover de vijf BBB-campings beschikken. Het concept schrijft verder voor dat iedere camping een kippenren en waterpompen heeft. De gasten mogen gratis onbeperkt eieren rapen. „We leven hier zonder tijdsbesef, maar ons dochtertje weet precies wanneer het halfelf is, want vanaf dat tijdstip mag je de kippenren in”, aldus Jeffrey Voll.

Wie denkt dat alles Spartaans is, heeft het mis. De tenthuisjes beschikken over stromend water en de ouderwetse poepdoos is aangesloten op de riolering.

De familie Voll zocht het in het verleden in kampeervakanties in Zuid-Frankrijk of Italië. „Mijn man koos dit jaar voor Eurocamp. Nou, dat is niks voor mij. Dit leek ons een aardig compromis; ”back to basic” maar wel stromend water en een toilet.”

Tussen de tien tenthuisjes in Lochem is voldoende ruimte. Door het weiland meandert het riviertje De Berkel en het uitzicht over de landerijen is adembenemend. „Al was het de eerste nacht wel even wennen aan het geluid van kwakende kikkers en loeiende koeien”, zegt Mona Voll.

Het leven op een BBB staat voor een groot deel van de dag in het teken van overleven. „Dat begint ’s ochtends al met koffiezetten. Je moet eerst de houtkachel opstoken om een keteltje water te verwarmen. Elk tenthuisje heeft een koffiemolen, daar doe je dus de koffiebonen in. ’s Avonds doet de houtkachel dienst als kookplaat. Aan vrienden en familie is het niet altijd uit te leggen. Die begrijpen niets van de zelfkastijding”, aldus Mona Voll. Het stoken van de houtkachel vergt van veel gasten enige oefening.

In de boerderij is een landwinkeltje ingericht met zelfgemaakte producten, frisdrank, kaas, pannenkoekenmeel en vleeswaren. De grote voorraad lampenolie springt in het oog. Voor de verlichting zijn de gasten aangewezen op petroleumlampen. Bij gebrek aan een koelkast beschikt elk tenthuisje over een houten koelingskast. Bevroren stukken ijs koelen de houten kast. De koelelementen zijn eveneens in het zelfbedieningswinkeltje verkrijgbaar.

Alle BBB-campings zijn uitgerust met een grote veldoven. Iedere zondag wordt er vers brood gebakken, een sociale happening.

Echt goedkoop zijn de ”back to basic”-arrangementen niet. Het hoogseizoen doet circa 700 euro per week. Dat is inclusief onbeperkt gratis scharreleieren rapen, maar exclusief verplichte bedlinnenhuur.

De familie Voll zegt dit jaar beslist nog terug te komen voor een weekeindje. En hun 8-jarig dochtertje Amber komt mee. De trotse vader: „De eerste keer dat de kakelende kippen op haar afkwamen, vloog ze panisch de ren uit. Nu neemt ze twee kippen onder haar armen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer